Inchisoarea Doftana - prezentare si imagini

Doftana este numele unei celebre închisori din România, situată în localitatea Telega, județul Prahova. Clădirea închisorii a fost dată în folosință în anul 1895 și a fost folosită până în anii 1960 pentru încarcerarea deținuților politici alături de deținuții de drept comun.

Povestea Doftanei incepe incă din 1892, cănd ocnaşii erau aduşi cu trenul sau cu duba. Inchisoarea a fost construită cu cinci aripi, fiecare avănd propria curte interioară. Una dintre ele, numită zona H, a fost făcută pentru tortură, şi aici erau incarceraţi cei mai periculoşi dintre toţi deţinuţii. Dacă in celelalte aripi existau paturi şi mese, in zona H nu erau decăt o ţeavă metalică, de care erau legaţi oamenii in zeghe, şi un butoi pentru necesităţi in mijlocul celulei. De la Penitenciarul Doftana nu a reuşit să fugă nimeni, niciodată. Ulterior a fost transformată într-un muzeu. După 1990, din lipsa fondurilor, acesta a fost părăsit.

La Doftana au fost închiși, între alții:Gheorghe Apostol, comunist; Nicolae Ceaușescu, comunist; Gheorghe Gheorghiu-Dej, comunist; Max Goldstein, anarhist; Emil Bodnăraș, comunist; Corneliu Zelea Codreanu, legionar; Ștefan Foriș, comunist; Gheorghe Gheorghiu-Dej, comunist; Alexandru Moghioroș, comunist; Gheorghe Pintilie, comunist; Grigore Preoteasa; Horia Sima, legionar; Richard Wurmbrand, pastor; Chivu Stoica, comunist;Rudolf Brandsch, democrat.

În prezent închisoarea servește ca teren pentru paintball.

Sursa informatiei prezentate