Insula Delos - prezentare si imagini

Unul dintre locurile arheologice cele mai cunoscute din Grecia, aceasta este o insula situata la 2 kilometri vest de Mykonos. Intreaga insula a fost declarata un muzeu national.

Potrivit unei legende, insula Delos a fost făcută să apară din adâncuri de către tridentul lui Poseidon. A rămas o insulă plutitoare, până când Zeus a legat‑o de fundul mării cu lanţuri de diamant (sau, după o altă versiune, ar fi statornicit‑o prin patru coloane), ca să‑i pregătească un loc sigur și liniștit Latonei ce urma să le dea naștere curând fraţilor Apollo și Artemis. În final, cei doi zei au văzut lumina zilei pe muntele Kynthios. Delosul a devenit, apoi, locul cel mai important al cultului lui Apollo. Strabon și Pausanias povesteau că Apollo i‑ar fi dat lui Poseidon Calauria în schimbul insulei Delphi.

Muzeul a fost construit in 1904 de Societatea de Arheologice din Atena si initial a fost alcatuit din cinci camere spre vest. Expozitia actuala este organizata in noua camere. Sase camere adapostesc statui si ornamente gasite in Delos (una dintre cele mai bune colectii din lume), doua camere adapostesc obiecte de ceramica din perioada preistorica si pana in perioada elenistica tarzie, iar ultima camera adaposteste multe obiecte din viata de zi cu zi, gasite in casele private.

Sursa informatiei prezentate