insula palmaria - prezentare si imagini


Situat în partea din față a satului Porto Venere, de unde este separat de o zonă îngustă de mare numită Le Bocche, face parte dintr-un arhipelag alcătuit din insulele Tino și Tinetto. Teritoriul său face parte din municipiul Porto Venere.
Din 1997, insula Palmaria, împreună cu celelalte insule Tino și Tinetto, Porto Venere și Cinque Terre, a fost inclusă printre siturile patrimoniului mondial UNESCO.

Insula are o formă triunghiulară: laturile care se confruntă spre Porto Venere și Golful La Spezia sunt cele mai antropizzati și pantă ușor până la nivelul mării, acoperit de vegetație tipic mediteraneene; partea orientată spre vest, adică spre marea deschisă, este în schimb caracterizată de stânci înalte cu vedere la apă, în care există multe peșteri. Cele mai multe zone antropizate văd prezența unor case particulare, a unui restaurant și mai ales a unităților publice de scăldat timp de câteva zile.

În ceea ce privește partea de vest (mai greu de atins), sunt de vizitat cu barca Pesterea Albastra, iar Pestera Porumbeilor ce poate fi atins doar prin alpinism prin frânghii.
Pe insula exista, de asemenea, multe clădiri militare de mare interes istoric, inaccesibil fiind un fost teren militar și în prezent într-o stare de neglijare. După al doilea război mondial a fost folosit ca o închisoare militară.

Sursa informatiei prezentate