Insula Pontikonisi - prezentare si imagini

Insula Pontikonisi, in pofida faptului ca este nelocuita, se numara printre cele mai populare atractii turistice ale insulei Corfu. Putine locuri din Grecia au fost fotografiate atat de intens precum aceasta mica bucata de pamant, aflata in imediata apropiere a Peninsulei Kanoni, la aproximativ 5 km departare de centrul orasului Corfu. Vizitarea acestei insule este inclusa in mai toate programele excursiilor si pelerinajelor pe Insula Corfu.

Aceasta insula, al carei nume insemna in limba greaca "Insula Soarice”, este acoperita cu vegetatie mediteraneeana abundenta. Treptele scarii din piatra ce porneste de la baza insulei, privite din exterior, dau impresia cozii unui soarice. De aici si numele insulei. Cel mai inalt punct natural al ei are altitudinea de numai 2 m, deasupra nivelului marii.

Potrivit mitologiei, cand Ulise a calatorit in Corfu a fost vindecat de catre Nausica, fiica lui Alkinoos, care dupa ce l-a facut bine in palatul tatalui ei, i-a dat o nava care sa-l duca inapoi in Itaca. Se spune ca acest fapt l-a maniat atat de tare pe Poseidon, incat a pietrificat nava, care a devenit o mica insula in golful Paliokastritsa, unde se afla palatul lui Alkinoos. Aceasta intamplare mitologica ar sta la baza aparitiei micii insule Pontikonisi. In orice caz, existenta sa este inregistrata in toate hartile vechi.

Insula Pontikonisi este cunoscuta pentru biserica bizantina pe care o adaposteste, ce a fost construita in secolele XI-XII. Aceasta mica biserica bizantina cu hramul Schimbarea la Fata, are planul in forma de cruce inscrisa cu cupola.

Sursa informatiei prezentate