Lacu Rosu - prezentare si imagini

De milioane de ani, natura zamisleste miracole, fara osteneala. Unul dintre ele este Lacul Rosu, situat in judetul Harghita pe cursul superior al raului Bicaz, la 980 metrii altitudine.

In vara anului 1837, o alunecare de teren a inchis valea, dand nastere acestui mirific lac, un adevarat magnet pentru turisti si iubitori ai naturii din toate colturile lumii.

Despre imprejurarile formarii lacului circula numeroase legende. La inceputuri, ciobanii din zona vorbeau de un sarpe urias care ar fi provocat aparitia lacului; mai tarziu a aparut o legenda, de altfel si cea mai raspandita acum, care ne povesteste de strigatele disperate ale frumoasei Estera, rapita de haiduci, strigate care au surpat muntii si au blocat cursul apei, iar oglinda lacului astfel format ar reflecta si astazi privirea suava a fetei.

Locuitorii autohtoni secui, cunosc lacul sub denumirea Gyilkos-to, Lacul ucigas. Insa pe vremuri si in limba maghiara el se numea Lacul Rosu, datorita unei alte legende care vorbeste despre muntele care surpandu-se a ingropat sub el un cioban si turma sa, colorand apa lacului in rosu. O poveste asemanatoare este cea care vorbeste despre carutasii care traversau lacul iarna, insa gheata s-a spart sub ei si acolo si-au gasit sfarsitul.

La denumirea Lacului Ucigas a contribuit in mare masura si numele masivului din partea sudica a lacului, a carui baza s-a surpat pe vremuri: Muntele Ghilcos, adica Muntele Ucigas.

In 170 ani de existenta, suprafata lacului s-a micsorat pana la jumatate din lungimea initiala, existenta sa fiind periclitata de aluviuni, de colmatare si de inmultirea excesiva a unor plante acvatice. Cioatele brazilor din lac, care odata se ridicau deasupra luciului in numar mare, sunt si ele in scadere, fiind expuse capriciilor vremii, efectelor apei si stratului gros de gheata din timpul iernilor.

Lacul rosu este cel mai mare lac de baraj natural din Romania avand o suprafata de aproape 13 hectare o lungime de 2,5km, o latime de 150-200 metrii si o adancime maxima de 10,5 m. Volumul lacului este de 680000 mc iar forma lacului seamana cu litera L avand doua braturi: bratul din Valea Oii cu lungimea de 900 m si bratul din Valea Suhardului 438 m.

Pe el se poate practica agrement nautic, iar imprejurul lui este traseu marcat cu crucea rosie si care se parcurge in cca 1h

Sursa informatiei prezentate