Lacul Amara - Amara - prezentare si imagini

Lacul este situat pe traseul drumului Slobozia - Buzau in apropierea localitatii Amara lacul fiind alimentat numai de siroaie de ape si din precipitatiile putine (clima arida) din regiune.

Suprafata lacului atinge 132 ha avand un volum de 2,6 mil. mc de apa, o lungime de 4 km si latimea intre 200 si 800 m. Adancimea maxima: 3 m. Lacul este situat intr-o depresiune, neavand legatura cu raul Ialomita, prin lipsa alimentarii constante cu apa dulce tot timpul anului si prin procesul de evaporare datorita climatului uscat a crescut concentratia in saruri a apei.
Apa lacului fiind hipotona bogata in saruri de sulfati, bicarbonati, cloruri, ioduri, bromuri si saruri de magneziu, ceea ce a dus la formarea unui namol cu caracter terapeutic apreciat.

Caracterele terapeutice ale apei si namolului lacului in comparatie cu alte statiuni balneare din tara au fost descoperite mai tarziu (1936), pana atunci populatia (1860 - 1864) din imprejurimi a folosit in boli reumatice empiric apa si namolul. Dupa Al Doilea Razboi Mondial au fost amenajate constructii destinate turismului balnear si a fost amenajata plaja pe malul Lacului Amara pentru bai de soare.
Primele cercetari stiintifice prin examenul chimic a apei lacului a fost efectuat de savantul roman Petre Poni in anul 1887, astfel prin publicatiile din aceea vreme se face cunoscut compozitia apei si namolului sapropelic negru bogat in sulf, magneziu si clorura de sodiu.

Apa si namolul sunt indicate in afectiuni dermatologice, respiratorii, renale, endocrine, digestive, afectiuni reumatice a aparatulul locomotor, procese degenerative articulare, boli ortopedice, sau post-traumatice, afectiuni ginecologice, afectiuni nervoase ca pareze sau unele paralizii.

Sursa informatiei prezentate