Lacul Balea - Transfagarasan - prezentare si imagini

Lacul glaciar Bâlea este situat in Muntii Făgăraş, la obarsia Cârtişoarei, (la 2034 m altitudine), langa soseaua Transfăgăraşan. Lacul a fost declarat monument al naturii si este unul dintre cele mai frumoase si mai mari lacuri glaciare din Romania cu dimensiuni ce ating 360 m in lungime, suprafata de 46508 mp si 11,35 m in adancime. Lacul este situat la altitudinea de 2034 m, intr-un circ glaciar, fiind cuprins intre Defileul Oltului si poalele Muntilor Piatra Craiului. De la Bâlea Cascada exista telecabina pana la lac.

In anul 2006 a fost construit in apropierea lacului Balea primul hotel de gheata din Europa de Est.
O suprafata de circa 180 de hectare in jurul lacului Bâlea a fost declarata rezervatie stiintifica inca din 1932, ce adaposteste numeroase plante (printre care floarea de colţ - Leontopodium Alpinum, bulbucii - Trollius Europaeus, Vârtejul Pământului - Pedirularis Oederi) si animelele ocrotite (capra neagră - Rupicapra rupicapra, râsul, acvila de munte).

Vegetatia din perimetrul lacului este de tip hidrofil, fiind formata din rogozuri si plante ca: patlagina alpina, papadia alpina, splina, etc.
Flora alpina mai cuprinde gentiane, garofite, flori de colt si sangele voinicului. Pe Muchea Balei creste o vegetatie variata ce cuprinde smardar, merisor, garofita cu flori rosii si militea, precum si floarea de colt si macul galben.

Zona Balea Lac este cautata mai ales pentru drumetiile care incanta orice impatimit al muntelui prin peisajul existent cat si prin posibilitatea alegerii unor trasee care sunt o adevarata provocare. Mediul ambiental incantator face posibila practicarea unor activitati de agrement extrem de diverse.

La Lacul Balea se poate ajunge in timpul verii cu masina, pe Transfagarasan, iar in restul timpului cu telecabina, de la cabana “Balea Cascada”. In Muntii Fagaras se mai afla si lacurile Capra, Podragu mic, Podragu mare, Avrig, Urlea, etc.

Un lac in varf de munte si un peisaj ce-ti ofera o stare de liniste, departe de orasele agitate, te conving sa mergi pe Transfaragasan.

Sursa informatiei prezentate