Lacul si Barajul Paltinu - prezentare si imagini

Lacul Paltinu este un lac de acumulare pentru apa potabila, intins pe o lugime de 3 km, oferind o priveliste incantatoare. Ambele maluri ofera conditii prielnice pentru asezarea unor campinguri pitoresti si case de vacanta. Este asezat intr-o zona montana pitoreasca, in bazinul Doftana iar in apropriere se gaseste raul Doftana, la confluenta cu Paraul Paltinoasa si Secaria. Situat la o altitudine de 650 m lacul Paltinoasa ocupa o suprafata de 215 ha.

Barajul Paltinu este situat în Județul Prahova, pe valea râului Doftana, în aval de confluența acesteia cu valea Păltinoasa, în cheile numite "La Tocile".
Din cauza condițiilor geomorfologice dificile ale amplasamentului, a fost adoptată varianta unui baraj de beton în arc cu dublă curbură cu rost perimetral. Această soluție a implicat realizarea unui soclu de fundație prelungit pe malul stâng cu o aripă parabolică. Acest soclu permite o simetrizare a secțiunii în care este executat barajul propriu zis și permite o preluare mai bună a diferențelor modulelor de elasticitate ale rocei de pe cei doi versanți. De asemenea, soclul permitea o adaptare mai bună la condițiile geologice locale, prin plombarea zonelor cu rocă alterată. Terenul de fundație a fost consolidat printr-un voal de etanșare realitat prin injecții cu lapte de ciment. Între barajul parabolic și versantul stâng s-a mai executat și o culee de beton, care contribuie la o conlucrare mai bună a barajului cu versantul.

Barajul are o înălțime deasupra fundației de 108 m., cota coronamentului barajului fiind la cota 654 m.d.M., Lungimea totală a coronamentului barajului este de 455 m.Pentru stabilizare, au mai fost executate lucrări de consolidare a ambilor versanți prin ancorare cu cabluri pretensionate.

Cu toate aceste lucrări, în timpul primei umpleri a lacului, s-au constatat infiltrații mari pe sub soclu, depășind 150 l/s și deplasări ale structurii la contactul dintre arcul central și aripa parabolică. Ca urmare, s-au executat diferite lucrări suplimentare printre care suplimentarea voalului de etanșare, amplificarea sistemului de drenaj și acoperirea părții aval a versantului stâng cu blocuri de beton în trepte de 6 -8 m, ancorate în adâncime cu cabluri pretensionate.Cu aceste măsuri, infiltrațiile au încetat iar comportarea barajului și a versanților au rămas în limite admisibile.
Lucrările de execuție a barajului Paltinu au început în 1966, barajul fiind dat în funcțiune în 1971. O a doua etapă de consolidări a fost executată în intervalul 1976 - 1982.

Barajul Paltinu serveşte în principal pentru alimentarea cu apă potabilă şi industială a municipiilor Câmpina şi Ploieşti. În subsidiar, barajul asigură şi apă pentru irigarea a 9.000 ha în lunca râului Prahova în zona Băicoi-Ploieşti şi pentru salubrizarea râului Dâmbul din Ploieşti

Sursa informatiei prezentate