Manastirea Stanisoara - prezentare si imagini

Manastirea Stanisoara, numita, pana in secolul al XVIII-lea, Nucet, este situata la poalele masivului Cozia, pe versantul sau sudic, pe teritoriul localitatii Calimanesti, in judetul Valcea. Numele manastirii - "stanisoara" - vine de la stanele de oi ce existau in partea locului.

Asezamantul monahal de la Stanisoara se afla ascuns intr-un colt de rai, cadrul natural linistit si pacea ce inconjoara locul fiind depline. In aceasta manastire, asezata departe de lumea dezlantuita, monahii duc o viata foarte austera, slujbele tin uneori toata noaptea, iar hrana este fara carne.

Pana in anul 1864 Manastirea Stanisoara a fost metoc al Manastirii Cozia, iar dupa aceasta data manastirea a devenit independenta. Actuala biserica din piatra a fost construita intre anii 1903-1908, sub ctitoria episcopului Gherasim Timus, staret fiind Nicodim Manu.

Incendiul din luna februarie a anului 1917 a distrus chiliile schitului. In locul acestora, intre anii 1936-1940, a fost zidit un frumos paraclis in forma de nava. Paraclisul este folosit de calugari pentru slujbele de iarna.

Sursa informatiei prezentate