Manastirea Suzana - prezentare si imagini

Manastirea Suzana a fost ridicata in 1740 de o credincioasa din Sacele-Brasov, cu numele Suzana Arsicu, fiind o biserica din barne. Dupa 100 de ani, bisericuta de lemn ce purta hramul Sf. Ierarh Nicolae, din cauza intemperiilor, a devenit inpracticabila si a fost inlocuita in 1840 cu alta biserica, construita din piatra cu ajutorul PS episcop Chesarie al Buzaului si al credinciosilor, avand ca stareta, maica Suzana Albulet. Dar aceasta n-a durat decat 40 ani, ruinandu-se in urma cutremurului din 1838. In 1880 incepe constructia din zid a actualei biserici (a doua de la infiintarea manastirii) stareta fiind maica
Natalia Perlea, matusa marelui compozitor si dirijor Ionel Perlea.

Biserica pastreaza stilul arhitecturii muntenesti. Este in forma de cruce compartimentata in Altar, naos si pronaos. Naosul nu este delimitat de pronaos, formand un spatiu comun. Pridvorul este inchis, cu plafonul pictat, are trei turle, una pe naos si doua pe pronaos. Ferestrele sunt mari, prevazute cu grilaj metalic. Sunt doua ferestre in naos (cate una pe fiecare parte) si 4 in pronaos (cate doua pe fiecare parte). Tampla din lemn este sculptata cu motive florale, iar unele icoane sunt imbracate in argint aurit. Pardoseala este din scandura, iar acoperisul din tabla. Pictura bisericii, realizata in ulei, este opera maestrului Petre Nicolau din Ploiesti, unul dintre cei mai buni ucenici ai marelui pictor Gheorghe Tattarescu.

Curtea interioara a manastirii respira larg, dar cladirile tin una de cealalta, alcatuind un spatiu compact, menit sa reziste. Partea libera este pavata cu lespezi de piatra. Manastirea Suzana are si un muzeu in care se pot vedea o colectie de icoane pictate pe lemn si sticla, numeroase carti vechi, obiecte de cult etc.

Sursa informatiei prezentate