Manneken Pis - prezentare si imagini

Coltul strazii numite Rue de l'Etuve/Stoofstraat cu Rue du Chene/Eikstraat, in inima centrului vechi se gaseste unul dintre cele mai ciudate obiective turistice din Bruxelles. Este vorba despre o statuie a unui baietel dezbracat care face pipi intr-o fantana, cunoscuta sub numele de Manneken Pis.

Nimeni nu stie exact cand si de ce aceasta statuie deloc prea impunatoare a devenit atat de celebra. Exista mii de fantani si statui similare raspandite prin toata Europa si cu toate acestea mii de turisti se grabesc sa faca o poza acesteia si nu altora.

Manneken Pis este o statuie micuta cu o garderoba imensa. Statuia este imbracata in mici costumase de mai multe ori pe an. Exista sute de costumatii diferite. O fundatie numita “Prietenii lui Manneken Pis” se ingrijeste de aceste costume. Fundatia primeste sute de propuneri de la admiratori in fiecare an, dar numai cateva sunt si fabricate si folosite. Datele si perioadele cand anumite costume sunt folosite sunt facute publice pe internet si pe niste postere din jurul fantanii.

Legendele din jurul lui Manneken Pis
Exista mai multe legende asociate cu Manneken Pis. Unele spun ca statuia este inspirata de o batalie din secolul al 12-lea dintre trupele Ducelui Godfrey al III-lea de Leuven si Lorzii de Grimbergen. Godfrey al III-lea avea numai doi ani atunci cand si-a mostenit ducatul. Comandantul armatelor sale l-a pus pe micul lord intr-un cos si l-a ridicat pe creanga unui copac pentru a ridica moralul trupelor. Conform legendei pruncul Godfrey a facut pipi pe lorzii de Grimbergen care au pierdut batalia.

O alta legenda spune ca statuia reprezinta un alt baietel celebru dintr-un alt razboi. Candva in timpul secolului al 14-lea, orasul Bruxelles era asediat. Soldatii inamici au incercat sa arunce in aer zidurile orasului plasand o bomba la baza acestora. Acestia au fost insa spionati de pe ziduri de un baietel care dupa ce soldatii au plecat, a urinat pe fitil salvand astfel orasul.

O alta legenda spune ca Manneken Pis il reprezinta pe fiul unui comerciant bogat care s-a ratacit intr-o zi prin oras. Tatal disperat a organizat repede echipe de cautare a baiatului care au rascolit orasul si l-au gasit pe copil vesel, facand pipi in gradina cuiva. Tatal a facut cadou statuia proprietarului gradinii.

Simbolul orasului Bruxelles
Actuala statuie din bronz este opera lui Jerome Duquesnoy, dar a existat o sculptura din piatra asemanatoare si mult mai veche care data cel putin din anul 1388. Aceasta a fost furata de mai multe ori si intr-un final i s-a pierdut urma complet.

Manneken Pis a servit drept model pentru sute de replici folosite ca decoratiuni de gradina peste tot in lume, sporind astfel legenda lui Manneken Pis. Mai exista un alt Manneken Pis intr-un oras din apropiere, Geraardsbergen. Acest fapt a iscat intregi discutii despre cine detine statuia mai veche si a iscat o mare animozitate intre cele doua ghilde. Un studiu al arhivelor orasului a lamurit aceasta disputa si a declarat statuia din Geraardsbergen ca fiind cea mai veche – apare in arhive deoarece a fost comandata pentru a inlocui statuia unui leu, care intr-o cearta similara fusese fusese furata de locuitorii din Ghent.

Adresa:
Korte Beenhouwersstraat
1000 Bruxelles, Belgia


Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate