Marea de gheata - prezentare si imagini

Mer de Glace (Marea de gheata) este un ghetar situat in partea nordica a versantilor masivului Mont Blanc, in Alpi. Avand 7 km lungime si 200 m adancine, este unui dintre cei mai mari ghetari din Franta.

Isi are originea la altitudinea de 2400 m, unde este alimentat de Ghetarul Geant, Ghetarul Lechaud si Cascada Talfere, la nord de Muntele Tacul, si coboara pana la altitudinea de 1400 m.

Mer de Glace, ca toti ghetarii, se reinnoieste in mod constant sub efectul a doua fenomene: acumularea, datorata caderilor de zapada, si ablatiunea, datorata in mod esential topirii zapezii. Mer de Glage "curge" in mod constant sub efectul greutatii propri, formand crevase, coloane de gheata si ochiuri de apa, in functie de tipul de sol.

Viteza ghetarului, desi imperceptibila cu ochiul liber, este considerabila - un centimetru pe ora.

Apele subglaciale din Mer de Glace sunt utilizate sezonier de catre FED pentru producerea energiei hidroelectrice. Tunelurile montate sub ghetar colecteaza apa de la baza acestuia şi o canalizeaza într-o hidrocentrala. Aceasta apa este apoi evacuata în avalul raului Arveyron.

Mer de Glace turistii poate fi accesat relativ usor prin intermediul căii ferate Montenvers. Situl Montenvers, situat chiar in amonte de partea terminala a ghetarului, ofera o priveliste excelentă a acestuia.

Sursa informatiei prezentate