Marele Canal - prezentare si imagini

Canalul Mare, sau “Canalazzo” pentru Venetieni, este canalul principal din Venetia care imparte orasul in doua. Reprezinta ruta principala de comunicare din Venetia si de-a lungul lui se gasesc edificiile cele mai importante din oraa. Majoritatea edificiilor apartineau familiilor patriciene bogate de comercianti. Aici s-au construit de asemenea si casele denumite “fondaco” (casa-depozit), deoarece in interiorul lor se gasea atat depozitul, cat si casa propriu-zisa a comerciantilor (una dintre cele mai faimoase este casa turcilor).

Aproape de Podul Rialto, cel mai faimos dintre cele 4 poduri ale Canalului Mare, s-au construit palate pentru comera, ca de exemplu la Ceca. De-a lungul istoriei acest canal a fost ruta cea mai folosita si tranzitata de vaporetto, taxiurile acvatice si gondole. Pentru a savura edificiile maiestuoase aflate de ambele parti ale Canalului Mare, cel mai indicat este o plimbare cu gondola, si mai bine daca se efectueaza impreuna cu perechea. Celelalte trei poduri ale Canalului sunt: Podul Academiei, Podul Scalzi si Podul Constitutiei. Pana in secolul al XIX-lea traficul se desfasura de-a lungul canalului, fapt pentru care nu exista decat un singur pod care traversa canalul (Podul Rialto). Pana astazi s-au mai construit inca doua poduri: podul Scalzi si podul Academiei si inca unul se afla in constructie. In fiecare an, in prima duminica din septembrie, are loc Regata Istorica, ce atrage un mare numar de ambarcatiuni tipice venetiene.

Marele Canal este cel mai bine cotat cartier din Venetia: casele sunt mai mari (construite intre sec XIII – XVIII), decoratiunile sunt la scala mult mai mare si dispune de cel mai usor transport cu barcile avand cel mai mare trafic cu barcile din oras. Este normal atunci cand consideri ca acest canal ofera oportunitati mai mari pentru orice vizitator de a vedea cladirile ce il delimiteaza.


Transportul pe canal se face fie cu autobuzele de apa, fie de taxiurile private de apa (gondolele). Canalul se intinde de la Laguna la bazinul San Marco. Marele Canal este intr-adevar incantator contribuind la magia unuia dintre cele mai frumoase orase din lume.


Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate