Masivul Ciucas - prezentare si imagini

Masivul Ciucaș este o unitate de relief din cadrul Carpaților de Curbură, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali. Este situat la est de cursurile superioare ale râurilor Teleajen și Tărlung. Se învecinează cu Munții Tătaru și Munții Siriu la sud-est și est, Depresiunea Întorsurii, Munții Întorsurii la nord și Munții Grohotiș la vest.

Crestele masivului sint constituite din conglomerate de varsta alpiana-cenomaliana care formau in Cretacic o arie cu mult mai intinsa, asa numitele conglomerate de Zaganu, au un aspect de turnuri rotunjite, cu stinci si forme curioase (Babele la Sfat, Tigaile, Piatra Vulturilor, Sfinxul Bratocei, Turnul Goliat, Coltul Uriasului, Mina Dracului (denumiri sugerate de infatisarea acestora).

Masivul Ciucas, cu un relief impozant de un pitoresc deosebit, reprezinta un adevarat castel, format din doua creste principale: Bratocea la NV si Zaganu la NE, legate printr-o sa larga.
Zona de la poalele masivului, depresiunea Cheia, este locul unde se aduna numeroase piraie (Timpa, Piriul Berii, Cheita), care formeaza valea Teleajenului.

Există o rezervație naturală cu relief ruiniform și cu o vegetație bogată de pajiști, tufărișuri (afin, ienupăr, smârdar, jneapăn) și plante de stâncărie (rogoz verde, floare de colț).

Sursa informatiei prezentate