Masivul Piatra Craiului - prezentare si imagini

Masivul Piatra Craiului este un lant muntos calcaros aflat la sud-vestul Carpatilor Orientali dar apartine lantului Carpatilor Meridionali gasindu-se in nord-estul acestora. Altitudinea maxima a Pietrei Craiului este atinsa in varful Varful La Om, cunoscut si ca Piscul Baciului, avand 2244 m. Masivul are numeroase piscuri peste 2000 de metri altitudine (Vf. Padina Popii(2025m), Vf. Ascutit(2150m), Vf. Timbalul Mare(2177m), Varful dintre Timbale(2170m), Vf. Sbirii(2220m), Vf. Caldarii Ocolite(2202m) ). Piatra Craiului este inconjurat de depresiunea Barsei la nord, Culoarul Rucar-Bran la est, Muntii Fagaras si Iezer-Papusa la vest, masivul Bucegi la est si masivul Leaota la sud-est. Cheile Dambovicioarei si Pestera Dambovicioara sunt cele mai importante fenomene carstice in Piatra Craiului. In partea nord-estica apar Prapăstiile Zarnestilor, izbucurile Fantanile Domnilor si Fantana lui Botorog, La Zaplaz, Cerdacul Stanciului, Pestera Stanciului, Moara Dracului si Marele Grohotis care este o panza de pietre instabile de 4km.

Un peisaj original il constituie vegetatia zonelor carstice, in care alaturi de ovasciorul auriu, ori specii de paius, isi fac simtita prezenta garofita si rogozul, care invioreaza decorul poliilor si colinelor. Specii de mare interes stiintific sunt endemismele, dintre care amintim Garofita Pietrei Craiului, unica in lume, floarea de colt, ghintura galbena alaturi de sangele voinicului, bulbucul de munte, drobusor ori smirdar. Fauna este reprentata de capra neagra, declarata monument al naturii, capriorul, mistretul, ursul carpatin, rasul, vulpea, lupul, veverita, acvila de munte, cocosul de munte, ierunca si mierla de stanca. In ape traiesc pastravul, zglavoaca, lipanul, si moioaga.

Masivul Piatra Craiului a devenit rezervatie naturala in 28 martie 1938 (Jurnalul Consiliului de Ministri nr. 645). Consiliul de Ministrii a luat aceasta decizie "datorita caracterului unic al masivului unde se gasesc specii rare ca Dianthus callizonus, Hesperis nivea, Minuatia transilvanica, Leontopodium alpinum,dar si datorita frumusetii peisajului". In 1938, cand rezervatia naturala a fost infiintata, au fost luate in considerare numai 440 ha. In 1972, aceasta suprafata a crescut la 900 ha, iar astazi, zona de conservare speciala acopera o suprafata de 4879ha, zona de parc national ocupând cca. 9894 ha. In 1952 (anul in care a fost înregistrat primul amenajament silvic pentru zona Pietrei Craiului), in jur de 17.2% din suprafata totala a masivului a fost luata in considerare pentru conservare. In anul 1990 Piatra Craiului este declarat parc national prin Ordinul 7 al Ministerului Agriculturii de la acea vreme, alaturi de alte 12 parcuri din Romania.

Pentru amatorii de excursii pe munte si alpinisti muntele Piatra Craiului este o amintire de neuitat. Exista mai multe trasee turistice pentru a explora acest masiv, dar atractia principala ramane o drumetie pe creasta principala, unde, atentie, nu exista cabane ci doar trei refugii. Reteaua de trasee marcate este bine dezvoltata dar se recomanda totusi un minim de experienta pentru traseele mai complicate.

Sursa informatiei prezentate