Mausoleul lui Lenin - prezentare si imagini

Trupul imbalsamat al lui Lenin a fost expus publicului la scurta vreme dupa moartea sa din 1924. Structura monumentala din granit proiectata de Alexei Sciusev incorporeaza elemente din arhitectura mausoleelor antice, precum piramida in trepte sau Mausoleul lui Cirus.

Pe 21 ianuarie, ziua in care a murit liderul bolsevic, guvernul sovietic a primit mai mult de 1.000 de telegrame din toata Rusia, in care se cerea ca trupul lui Lenin sa nu fie ingropat ci, intr-un fel sau altul, sa fie conservat pentru generatiile urmatoare. In dimineata zilei de 22 ianuarie, profesorul Alexei Abricosov – un patolog si anatomist renumit din Rusia, (care nu e una si aceeasi persoana cu fizicianul Alexei Abricosov) – a imbalsamat trupul lui Lenin pentru a-l pastra pana la ceremonia inhumarii. In noaptea zilei de 23 ianuarie, arhitectul A. Sciusev a primit sarcina de a proiecta si a construi in trei zile un mormant in care sa poata intra toti cei care doreau sa-si ia ramas-bun de conducatorul statului sovietic. Pe 26 ianuiarie s-a luat decizia sa se plaseze mormantul in Piata Rosie, langa Zidul Kremlinului. Pana pe 27 ianuarie, Sciusev a construit un monument funerar din lemn si, la ora 16, cosciugul lui Lenin a fost adus aici. Mai mult de 100.000 de oamni au vizitat mormantul timp de o luna si jumatate. Pana in august 1924, Sciusev a marit monumentul. Un alt arhitect, Konstantin Melnikov a proiectat sarcofagul.

In 1929, s-a ajuns la concluzia ca este posibil sa se conserve trupul lui Lenin pentru o perioada mai mare de timp. Din acest motiv s-a hotarat sa se construiasca un nou mausoleu din piatra, care sa-l inlocuiasca pe cel din lemn. Sarcina a fost incredintata arhitectilor Alexei Sciuusev, I.A.Frantuz si G.K. Iakovlev. Ei au folosit marmura, porfir, granit si andezin pentru noua constructie. In octombrie 1930, mausoleul a fost gata. In 1973, sculptorul Nikolai Tomski a proiectat un sarcofag nou.

Pe 26 ianuarie 1924, comandantul garnizoanei Moscova a dat publicitatii ordinul de infiintare a Garzii de Onoare a Mausoleului. Rusii au numit-o Santinela numarul unu. Dupa criza constitutionala rusa din 1993, Garda de Onoare a Mausoleului si-a incetat misiunea.

Mai mult de 73 de milioane de oameni au vizitat mausoleul intre 1924 si 1972.

Desi specialistii sovietici au intreprins actiuni anuale de conservare a trupului lui Lenin, aspectul "ceruit" al acestuia i-a facut pe multi sa se intrebe daca nu cumva este expus un fals. Atat fostul guvern sovietic, cat si autoritatile rusesti din zilele noastre au refuzat sa faca vreo declaratie despre autenticitatea trupului expus in mausoleu.

Trupul imbalsamat al lui Iosif Vissarionovici Stalin a fost expus din 1953 pana pe 31 octombrie 1961 alaturi de cel al lui Lenin. Dupa acesta data, trupul lui Stalin a fost ingropat langa zidul Kremlinului.

Boris Eltin, avand sprijinul Bisericii ortodoxe ruse, a incercat sa inchida mausoleul si sa ingroape trupul lui Lenin, dar nu a reusit sa-si duca la indeplinire planul.

In fiecare an, pe 21 ianuarie, simpatizantii Partidului Comunist se aduna sa depuna flori la mausoleul lui Lenin din Piata Rosie, marcand astfel aniversarea mortii primului conducator al statului sovietic.



Sursa informatiei prezentate