Mausoleul lui Mao Zedong - prezentare si imagini

Mausoleul lui Mao Zedong, sau Mausoleul Mao, este locul unde se odihneste Mao Zedong , presedinte al Biroului Politic al Partidului Comunist din China din 1943 si presedinte al Comitetului Central al Partidului Comunist din China din 1945 pana la moartea sa in 1976. Mausoleul Mao Zedong este situat in mijlocul Pietei Tiananmen din Beijing.

Conservarea lui Mao Zedong, conducatorul Chinei comuniste pana in 1976, este o adevarata epopee. Desi Mao a dorit sa fie incinerat, ridicarea unui mausoleu in mijlocul pietei Tiananmen, din Beijing, a inceput la scurt timp dupa moartea sa. Pentru constructia mausoleului, care a fost gata in mai putin de un an, au fost aduse materiale din toata China: granit din provincia Sichuan, portelan din Guangdong, pamant din Tangshan, pietre colorate din Nanjing sau cuart din Muntii Kunlun.

Ceremonia de inaugurare a avut loc 24 noiembrie 1976, iar mausoleul a fost finalizat la data de 24 mai 1977.

Daca mestesugul imbalsamarii a fost preluat de la sovietici, prin intermediul Vietnamului, pentru realizarea cosciugului de cristal s-a declansat o adevarata competiţie de sicrie la nivel national.

Ingineri, cercetatori si medici au lucrat impreuna pentru a armoniza culorile, unghiurile si intensitatea luminoasa, astfel incat culoarea pielii sa fie mai aproape de culoarea fetei unui om viu. A fost evitata si aparitia ridurilor. In noiembrie 1976, cosciugul de la Fabrica 608 a fost trimis pentru a fi testat seismic in cazul unui cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter.

Aproape 24 de sicrie din cristal din toata China au intrat in competiţie. Un coparseu cu o forma mai speciala a venit din Sichuan: rotund, cu un covor rosu inauntru, el intruchipa soarele rosu, simbolul lui Mao in timpul revolutiei culturale. Totusi, sicriul Fabricii 608 a triumfat.


Sursa informatiei prezentate