Metroul - prezentare si imagini

Lucrarile au inceput inca din 1930, pe o lungime de 256 km, metroul actual detinand 138 statii, dintre care cele mai frumoase sunt situate in centrul capitalei.

In 1935, milioane de moscoviti celebreaza inaugurarea primei linii de metrou din Moscova. Initial, facea legatura doar intre zona de nord a orasului (Sokolniki) cu centrul sau si mai precis cu Parcul Gorkii, iar metroul avea opriri in 13 statii, toate proiectate si decorate de renumiti sculptori rusi, arhitecti si artisti.

O vizita particulara este impresionanta pentru turistii straini, care se vor regasi intr-un palat cu sali vaste si spatioase. Esti placut surprins de decoratiunile fastuoase, de bogatia monumentala a decoratiunilor in marmura: medalioane, coloane, mozaicuri si sculpturi care evoca marile evenimente din istoria Rusiei, pana in epoca moderna.

De exemplu, in staţia din Piata Revolutiei, statuile din bronz reprezinta revolutionari din «Octombrie Rosu» 1917, in statia Komsomolskia poate fi vazut Kutuzov, invingatorul lui Napoleon, in statia Kievskaia, Petru cel Mare in batalia de la Poltava, in statia Teatranlaia sunt balerine in costumele nationale si coloane de flori.

In timpul celui de-al II-lea razboi mondial, metroul din Moscova, datorita adancimii sale, a oferit un bun adapost pentru miile de moscoviti , pe timpul bombardamentelor aeriene.

An de an, linia metroului se prelungeste pana spre cartierele indepartate si sunt construite noi statii de metrou , in care arhitectura este mult mai sobra.
Metroul din Moscova cuprinde 9 linii indicate in culori diferite pe panouri, facilitand astfel orientarea pasagerilor.

Pentru multi este mai mult un muzeu subteran decat un sistem de transport un comun. Multe statii sunt considerate capodopere arhitecturale. De pilda "Kievskaia" este decorata cu mozaicuri ce ilustreaza scene din istoria Ucrainei, in vreme ce pentru decorarea statiei "Maiakovskaia" s-a folosit otel inoxidabil si marmura.

Metroul functioneaza intre 5.30―1.30 cu 1 minut interval intre doua trenuri (chiar mai putin de 1 minut in timpul serii).

Sursa informatiei prezentate