Mezquita de Cordoba - prezentare si imagini

Mezquita - insemnand "moschee" in limba spaniola - aflata in Cordoba, Spania, este o combinatie intre o moschee si o catedrala din secolul al VIII-lea. Aceasta impresionanta cladire sta marturie a multimii schimbarilor religioase pe care le-a intampinat orasul Cordoba de-a lungul secolelor.

Astazi, Mezquita este cunoscuta mai mult sub denumirea de "Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Cordoba", titlul de "moschee" nemaifiind folosit in mod curent. Cu toate acestea, cladirea este tributara arhitecturii islamice, cele mai multe elemente arhitecturale ale acesteia apartinand moscheii ridicata in secolul al VIII-lea.

Catedrala-moschee din Cordoba este unul dintre cele mai vechi si semnificative exemple de arhitectura islamica spaniola. Pentru aceasta, numarul de pelerini ce ii calca pragul este foarte mare. Moscheea din secolul al VIII-lea era cea de-a doua din lume, ca marime.

Ridicarea moscheii a inceput in secolul al VI-lea, sub forma unei biserici crestine vizigote. Mai tarziu, bisericuta vizigota a fost supusa unei serii de lucrari ce s-au intins pe durata a doua secole in privinta transformarii acesteia in moschee. Lucrarile au inceput in anul 784, rezultatul acestora fiind Moscheea Aljama.

Lucrarile au fost realizate sub indrumarea primului emir musulman Adb ar-Rahman I, care a proiectat aceasta cladire ca parte atasata palatului sau. Numele moscheii - Moscheea Aljama - a fost pus tot de acesta, in cinstea sotiei sale.

Cand armatele lui Tariq ibn-Ziyad au ocupat pentru prima data orasul Cordoba, in anul 711, bisericuta crestina a fost suprimata.

Moscheea a suferit o serie neintrerupta de modificari: Adb ar Rahman III a ordonat ridicarea unui nou minaret, iar Al-Hakam II, in anul 961, a extins planul cladirii, imbogatind si vechiul mihrab. Ultima dintre reformele arhitecturale a fost condusa de catre Al-Mansur Ibn Abi Aamir, in anul 987.

Mezquita - Moscheea Aljama - este cea mai mare si frumoasa moschee dintre cele peste 1.000 pe care le detinea, la acea vreme, orasul. Pe langa aceasta calitate, ea era si a doua moschee, ca marime, din lumea musulmana.

Moscheea a fost conectata la palatul lui Calif printr-un drum de piatra suspendat. Dorinta califilor de a avea o moschee in incinta sau imediata apropiere a palatului este o moda intalnita in toate lumea musulmana.

Mezquita a ajuns, in scurt timp, un foarte important loc de pelerinaj pentru lumea islamica - tinand cont ca moscheea gazduia in acea vreme si si o copie originala a Coranului, alaturi de unul dintre bratele profetului Mohammed.

Cea mai importanta schimbare pe care a suferit-o cladirea este construirea unei nave renascentiste in plin centrul structurii arhitecturale existente. Aceasta a fost realizata cu acceptul regelui Carlos al V-lea, regele Spaniei unite. Transformarea cladirii, cat mai mult cu putinta, in catedrala catolica a salvat moscheea de la distrugere in perioada in care inchizitorii spanioli erau foarte aprinsi de ravna lor distrugatoare.

In anul 1984, centrul istoric al orasului Cordoba, incluzand si moscheea-catedrala Mezquita, a fost inclus in lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Sursa informatiei prezentate