Muntele Athos - prezentare si imagini

Muntele Athos este situat pe bratul estic al peninsulei Halkidiki, bratul Athos. Este singurul loc din Grecia dedicat in intregime rugaciunii si preamaririi lui Dumnezeu. De aceea, muntele Athos este numit "Muntele Sfant".

Muntele Sfant are 50 km lungime, 8-12 km latime, si acopera cam 350 kmp. Granita orasului manastiresc este definita imaginar incapand de la "FRAGOKASTRO" pe coasta de vest pana la "ARAPIS" in partea opusa. Frumusetea naturala a insulei este extraordinara. Varful muntelui este ca un con imens ce atinge 2033 metri inaltime. Crestele golase par dantelate de cer iar pantele sunt acoperite de paduri vechi de conivere.

Athos este o comunitate de calugari care, de-a lungul a mai mult de 1000 de ani, au trait stilul zilnic de viata si practicile religioase ale bizantinilor. Cea mai veche manastire, de pe Muntele Athos, este Megisti Lavra, care este si cea mai bogata in tezaur si relicve. A fost fondata in secolul 10 EN de Ossios Athanassios dar calugarii si eremitii incepusra sa se retraga catre aceste locuri chiar si inainte de fondarea ei. Actele benefice ale imparatilor bizantini au permis inmultirea manastirilor pana la 40 iar calugarii ajunsesera la 40 de mii. Momentan mai functioneaza doar 20 de manastiri cu maxim 1700 de calugari.

Dupa ce se asigura ca are permis de intrare, turistul pleaca pe apa din Ouranoupolis sau Tripiti spre Dafni iar apoi terestru spre Karies (capitala unde batranii se strangeau la sfat asupra treburilor administrative). In Karies este biserica Protanos, cea mai veche din zona (secolul 10 EN), fara indoiala un important monument arhitectural, pictata de Emmanuel Panselinos (ultimul dintre marii pictori murali ai Scolii Macedonene de Arta) care a pictat si alte frece din bisericile de pe Muntele Athos. Picturi murale ale Scolii Macedonene de Arta precum si ale Scolii Cretane de Arta (care a inflorit mai tarziu) decoreaza bisericile si manastirile din Agia Lavra, Vatopedi, Iviron, Koutloumousiou, Doheiariou, etc. Plimbandu-se pe la manastiri, turistul va fi impresionat nu doar de fresce ci si de bibliotecile bogate, mozaicuri, arta miniaturala, ustensilele bisericesti si relicvele valoroase tinute in tezaur.

Sursa informatiei prezentate