Muzeul Arheologic din Salonic - prezentare si imagini

Muzeul Arheologic din Salonic este un muzeu de stat al Ministerului Culturii și a fost o unitate autonomă din anul 2001. Acesta a fost găzduit într-o clădire proiectată de arhitectul Patroklos Karantinos din 1962 și a fost desemnată drept monument de patrimoniu modern , fiind unul dintre cele mai reprezentative exemple de modernism arhitectural din Grecia. Colecțiile sale includ artefacte și asamblări din săpături efectuate în 1912 de către Serviciul de Antichități Grecești din Macedonia. Muzeul găzduiește și obiecte care fuseseră parte din colecții private și le-au fost donate mai târziu.

După o lungă perioadă de renovare și reorganizare extensivă a expozițiilor și a secțiilor de depozitare și administrative, Muzeul Arheologic din Salonic și-a redeschis porțile în septembrie 2006. În timpul fazei de restaurare, împreună cu extinderea Muzeului? s-au redactat și expuse colecțiile permanente într-un mod care să răspundă nevoilor vizitatorilor moderni.

Proiectul expoziției muzeului este alcătuit din opt unități prin care vizitatorii vin în contact cu lumea vechii Macedonia, cultura și poporul său:

1. Macedonia preistorică

2. Către nașterea orașelor

3. Macedonia din secolul al VII-lea. Înainte de antichitate târzie

4. Salonic, Metropolă a Macedoniei

5. Aurul Macedoniei

6. Câmp, casă, grădină, mormânt

7. Memorie în piatră

8. Macedonia: de la fragmente la pixeli

Intenția noastră a fost să evidențiem diferite aspecte ale culturii care sa dezvoltat în Macedonia, în principal în Salonic și în prefecturile vecine, acoperind o perioadă de la începutul preistoriei până la vechea antichitate (adică până în primele secole ale erei creștine).

Scopul nostru a fost să organizăm și să prezentăm expozițiile într-un mod complet orientat spre om, reprezentând - în măsura permisă de constatările și cercetările științifice - viața de zi cu zi a populației care locuia în această regiune a Greciei. Pentru a realiza acest lucru, sa făcut un efort pentru implementarea principiilor muzeologiei moderne. O echipa mare de om de stiinta, tehnicieni si personal administrativ lucreaza in acest scop. Muzeul arheologic din Salonic își propune să fie o instituție care promovează cultura, învățarea, educația, știința și comunicarea. În acest cadru, muzeul oferă programe educaționale, prezintă expoziții periodice inspirate de teme din cultura veche și modernă, susține cercetarea arheologică și organizează ateliere tematice, prelegeri, seminarii și o varietate de programe și evenimente pentru toate publicul.

Sursa informatiei prezentate