Muzeul Augustinilor din Toulouse - prezentare si imagini

Musée des Augustins de Toulouse este un muzeu de arte frumoase ce gazduieste o colectie de sculptura si picturi datand din Evul Mediu pana la inceputul secolului al XX –lea. Picturile sunt din toate zonele Frantei iar sculpturile sunt reprezentative pentru cultura ocitana a regiunii in asociatie cu sculptura romanesca.

Cladirea unde muzeul este gazduit a fost construita in 1309 in stil gotic si inainte de Revolutia Franceza era manastire apartinand Ordinului Augustinilor din Toulouse. Manastirea a fost secularizata in 1793 si a fost deschisa publicului, ca muzeu, pe 27 august 1795.

Colectiile totalizeaza mai mult de 4000 de opere, mare parte dintre acestea fiind confiscate Bisericii, in timpul Revolutiei Franceze, precum si din colectiile private ale emigrantilor.

Colectia de pictura contine lucrari din secolele XV – XVIII ale unor artisti francezi precum Jean-Baptiste Oudry, Philippe de Champaigne, Nicolas Tournier etc. Pictura franceza a secolelor XIX – XX este reprezentata de opere ale unor mari pictori precum: Henri de Toulouse-Lautrec, Jean Auguste Dominique Ingres, Édouard Manet si Eugène Delacroix.

Colectia de sculptura este bogata in lucrari din secolul al XII-lea, in stil romanesc si provenind de la trei clădiri religioase - Prioratul Notre-Dame de la Daurade, Basilica Saint-Sernin şi Catedrala Saint-Étienne. Insa aceasta are lucrari reprezentative din toate secolele, printre care si lucrari de Auguste Rodin.

Sursa informatiei prezentate