Muzeul Brukenthal - prezentare si imagini

Muzeul “Brukental”, deschis oficial pentru public in 1817, este situat in Palatul Brukental, construit intre anii 1778 – 1788 de baronul Samuel von Brukenthal.

Situat în centrul istoric al oraşului Sibiu, complexul naţional Brukenthal este alcătuit din Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istoria Farmaciei, şi Muzeul de Arme şi Trofee de Vânătoare.

Clădirea Palatului Brukenthal, sitată în centrul istoric al oraşului, mai exact în Piaţa Mare, este unul dintre cele mai însemnate monumente în stil baroc din România. Afost construit în mai multe etape, între anii 1778-1788, şi a avut ca destinaţie îniţială reşedinţa baronului Brukenthal, şi ca spaţiu dedicat colecţiilor acestuia.

Faţada clădirii palatului mai păstrează blazonul familiei Brukenthal ( blazon des întâlnit în imaginile de pe vederi sau cărşi poştale cu Sibiul ).
Saloanele baroc, spaţii de recepţii şi serate muzicale, păstrează piese originale ale Palatului: sobele în stil rococo şi neoclasic, tapetul de mătase roşie şi cel de hârtie pictat în stil oriental, candelabrele din sticlă de Murano şi piese de mobilier transilvănean de secol XVIII, toate sunt elemente originale ce pot fi vizionate la muzeul din Piaţa Mare. Palatul gazduieşte Galeria de Artă şi Biblioteca Brukenthal.

Colecţia cuprinde aproape 1000 de stampe din şcolile germană, austriacă, flamandă, olandeză, italiană, franceză, engleză şi elveţiană. Alte 2000 de planşe incluse în albume ilustrează faimoase colecţii ale secolului al XVIII-lea, de la Paris, Viena, Dresda, Roma, Dűsseldorf şi Londra.
De-a lungul timpului colecţiile muzeului au fost îmbogăţite prin achiziţii şi donaţii. Primul catalog tipărit al pinocotecii, de fapt catalog manuscris al galeriei a fost editat în anul 1844 şi a fost semnat de pictorul Franz Neuhauser jr.

Inventarul arată o pinacotecă formată din 1070 de tablouri şi adăpostită în 15 încăperi de la etajul al doilea al Palatului.
În prezent sălile Palatului Brukenthal devenit un veritabil Muzeu de Artă se află exponate din Galeria de Artă Naţională.

Sursa informatiei prezentate