Muzeul Calouste Gulbenkian Lisabona - prezentare si imagini

In anul 2001 a fost renovat si modernizat substantial - pe perioada lucrarilor de renovare multe dintre capodopere au fost expuse la Muzeul Metropolitan de Arta din New York.

Muzeul Calouste Gulbenkian este un obiectiv turistic al Lisabonei ce nu poate fi ratat in vacanta la Lisabona. Este una dintre colectiile private cele mai mari din lume, colectie construita intr-o perioada de peste 40 de ani de catre Calouste Gulbenkian, un mare magnat al petrolului. Acesta a fost unul dintre cei mai bogati oameni ai secolului 20. In ultimii ani ai vietii acesta s-a stabilit in Portugalia si a donat intreaga sa comoara artistica tarii adoptive atunci cand a murit, in 1955 la varsta de 86 de ani.

Printre numeroasele atractii ale muzeului se afla o masca a unei mumii egiptene, un vas ce dateaza de mai bine de 2700 de ani, o serie de pisici de bronz si multe alte piese nepretuite - in sectiunea egipteana. O colectie impresionanta de monezi elene si o vaza veche de 2400 de ani - in sectiunea Greaca si Romana a muzeului. In sectiunea asiatica pot fi admirate vase rare din portelan, tiparituri japoneze si tapiterii persane din secolele 16 si 17. Sectiunea de arta europeana este uriasa si aici pot fi admirate opere ale lui Rembrandt, Rubens, Claude Monet, Van Dyck, Ghirlandaio, Rogier Van der Weyden si Pierre-Ausguste Renoir. Majoritatea operelor au fost cumparate de la Hermitage din Sankt Petersburg. Tot in aceasta sectiune pot fi admirate piese de mobilier frantuzesc si textile. Statuia din marmura alba a Dianei, opera sculptorului francez Jean-Antoine Houdon alaturi de bijuterii unice in lume constituie alte atractii ale muzeului.

Gradina muzeului Calouste Gulbenkian este impartita cu Centrul de Arta Moderna din Lisabona. Aici sunt expuse pe doua etaje opere ale artistilor portughezi si internationali din epoca contemporana.

Adresa: Avenida de Berna, 45A

Transport:
Metrou: statiile Sao Sebastiao sau Praca de Espanha
Autobuze: 16, 726, 56, 718, 742

Orar: 10:00 am - 5:45 pm. Luni este inchis.

Tarife:
Bilet la muzeu + expozitii temporare din galeriile muzeului: 4€
Bilet la expozitiile temporare din afara muzeului: 3€
Bilet combinat (Muzeul Calouste Gulbenkian si Centrul de Arta Moderna): 7€

Ghidurile audio costa 4€ si sunt disponibile in engleza, franceza si spaniola

Posesorii Lisabona card beneficiaza de 20% reducere la pretul biletului.


Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate