Muzeul de Arta Craiova - prezentare si imagini

Muzeul de Artă Craiova este gazduit din august 1954 de Palatul Jean Mihail.

Palatul a fost construit între 1900 – 1907 , după planurile arhitectului francez Paul Gottereau , la cererea lui Constantin Mihail (1837 – 1908) unul dintre mai bogaţi oameni din România de atunci . La construcţia palatului s-au folosit materiale de cea mai bună calitate şi meşteri străini , în general italieni veniţi din zona friulană şi stabiliţi în Oltenia .Valoroasa stucatură , în parte aurită , luminatoarele , oglinzile veneţiene , plafoanele şi cartuşele pictate , candelabrele cu ornamente din cristal de Murano , coloanele , scările din marmură de Carrara , pereţii tapisaţi cu mătase de Lyon , lambriurile , mobilierul stil , feroneria etc. , toate dau încăperilor un aer de eleganţă şi gust rafinat . Palatul a fost acoperit cu ardezie şi dotat încă de la început cu instalaţie electrică , încălzire centrală etc . Preţuit pentru valoarea sa artistică , el a figurat încă din anul 1947 ca unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură civilă de la începutul secolului al XX-lea .

Fondul de bază al patrimoniului muzeului l-a constituit Pinacoteca "Alexandru şi Aristia Aman", la care s-au adăugat transferuri de lucrări importante , achiziţii proprii , precum şi noi donaţii , mare parte dintre ele făcute de către artiştii români , ajungându-se astăzi la un fond de peste 12000 de piese de artă românească şi străină.

În anul 1956 , în cadrul Galeriei Naţionale de Artă, se deschidea la Craiova o sală specială în care erau prezentate publicului patru sculpturi de Constantin Brâncuşi : Orgoliu (1905) , Cap de băiat (1906) , Sărutul (1907) şi Coapsa sau Fragment de tors (1909-1910) . Muzeul de Artă din Craiova devenea astfel primul muzeu din România şi unul dintre primele muzee din lume care dedicau un spaţiu permanent prezentării operelor lui C. Brâncuşi .

Începând din anul 1962 operele de artă din partimoniul Muzeului de Artă Craiova au intrat direct în circuitul internaţional al valorilor prin participarea la mari expoziţii internaţionale , organizate în peste 20 de ţări din Europa , Asia şi America de Nord .

Sursa informatiei prezentate