Muzeul de Etnografie si Arta Populara Tulcea - prezentare si imagini

Constructia are la baza un proiect elaborat in 1924 si a fost ridicata in perioada interbelica (1924-1927), deci, la finele epocii de manifestare a curentului national in arhitectura Romaniei.
Imobilul are o compozitie echilibrata generata si de pozitionarea intr-o intersectie, dar si de functionalitatea initiala.
Acest edificiu public poate fi considerat un exemplar reusit al arhitecturii moderne, edificate pe valorile celei traditionale, ce a marcat prima parte a secolului al XX-lea.

Patrimoniul Muzeului de Etnografie si Arta Populara reflecta, prin diversitatea colectiilor, un model cultural unic generat, in Dobrogea, de convietuirea etnica dintre romani si celelalte populatii (aromani, bulgari, turci, tatari, rusi-lipoveni, ucraineni, greci etc).

Acest patrimoniu este valorificat in expozitia Multiculturalitate dobrogeana care ofera publicului vizitator imaginea identitatii culturale a unora din populatiile care au convietuit cu romanii cat si fenomenul locuirii interetnice. In salile expozitiei sunt prezentate aspecte ale locuintei traditionale romanesti (patul, lada de zestre, lavita, razboiul de tesut, stergare, laicere, scoarte s.a.), aromanesti (locuinta – cort cu tesaturile decorative specifice), slava (lijanca, iconostasul, samovarul, dulapul de haine), port popular romanesc, aromanesc, turcesc si tatarasc, bulgaresc, grecesc, lipovenesc. In ultimele doua sali sunt prezentate elemente ale interiorului orasenesc tulcean de la inceputul secolului al XX-lea.

Curtea muzeului constituie spatiul expozitional in care sunt prezentate aspecte ale practicarii diferitelor ocupatii si mestesuguri traditionale: agricultura, viticultura, pescuitul, apicultura, olarit, atelierul fierarului, atelierul mesterului tamplar.

Ca expozitie permanenta: Ocupatii si mestesuguri nord-dobrogene - ofera posibilitatea vizitatorilor de a cunoaste o parte din instrumentarul utilizat in practicarea ocupatiilor (agricultura, oierit, viticultura, albinarit) si mestesugurilor (prelucrarea firului, lemnului, lutului) traditionale nord-dobrogene.

In cursul anului muzeul organizeaza expozitii temporare legate de sarbatorile fiecarui anotimp: Traditii de primavara, Pastele in credintele romanilor, Rodul pamantului, Bogatiile toamnei, Obiceiuri de iarna etc.

Program de vizitare: mai-octombrie 10-18; noiembrie – aprilie 8-16

Sursa informatiei prezentate