Muzeul I.L.Caragiale Ploiesti - prezentare si imagini

Muzeul "I.L.Caragiale"din Ploiești, a luat ființă din pasiunea pentru istorie și cultură a distinsului prof. N. Simache, în anul 1962, când s-au sărbătorit 110 ani de la nașterea marelui clasic al literaturii române și a fost reorganizat în anul 2002, cu prilejul Anului Caragiale.

Într-un spațiu renovat și cu mijloace de expunere moderne, tematica expoziției "Caragiale - omul și epoca" ilustrează principalele momente din viața și creația scriitorului, la nivelul cercetărilor caragialiene de azi.

În prima sală sunt expuse documente și fotografii originale ce lămuresc în mare parte problema claselor absolvite de I.L.Caragiale la Ploiești.

Ambianța locuințelor scriitorului și a camerei sale de lucru este reconstituită în sala a II-a, prin expunerea pieselor muzeale care au aparținut scriitorului și familiei sale: oglindă de cristal, masa din lemn cu decor realizat prin sculptare, o canapea și două scaune, etc. Pe măsuța de lucru, alături de toc și călimară, se află manuscrisul parodiei "Dă dămult.... mai dă dămult…"; în rame de argint sunt expuse fotografii originale ale membrilor familiei și prietenilor apropiați ai dramaturgului.

În ultima sală este prezentată în mod cronologic activitatea creatoare a marelui scriitor; marile creații dramatice: "O noapte furtunoasă" , "O scrisoare pierdută" , "D′ale carnavalului" , "Conu Leonida față cu reacțiunea" , "Năpasta".

Perioada marilor nuvele și schițe caragialiene ocupă de asemenea un rol distinct în expoziție. Edițiile princeps, cu autograful scriitorului, ale volumelor "Teatru" , "Momente" , "Schițe noue" , sunt expuse alături de fotografii, care pun într-o lumină nouă legăturile de prietenie ale scriitorului. Sunt expuse traduceri ale operei scriitorului în diferite limbi, afișe de interpretare ale comediilor lui Caragiale în lume: Franța, Japonia, Spania, Italia, Belgia
.
Expoziția se încheie cu lucrările fiilor scriitorului Mateiu Caragiale ("Crai de curte veche") și Luca I.Caragiale ("Jocul Oglinzilor").

Sursa informatiei prezentate