Muzeul Memorial George Cosbuc - prezentare si imagini

Organizat in casa in care s-a nascut marele poet al neamului romanesc, astazi, monument istoric, este un important punct turistic pe D.N. 17C, km. 34 (la 12 km de Nasaud), cautat atat de turistii romani, si, in ultima vreme, si de cei straini. Atractia principala rezida in faptul ca in aceasta casa a vazut lumina zilei, la 20 septembrie 1866, cel care avea sa fie "suflet in sufletul" neamului care l-a zamislit.

Ca la orice casa de romani, intrarea se face prin "tinda" (un fel de hol), din care vizitatorul va alege mai intai camerele, care te imbie la reculegere, prin atmosfera patriarhala, creata in primele trei incaperi: tinda, casa dinainte (de oaspeti) si chilia (camera de rugaciune-capela casei). Obiectele expuse in aceste incaperi, in exclusivitate, sunt originale. Urmatoarele trei sali sunt destinate expozitiei care vizeaza viata si opera poetului, istoria institutiei noastre culturale, ce are sansa de a fi primul muzeu de literatura romana din tara (1905), si care este emblematic pentru muzeografia literara romaneasca. Ultima incapere adaposteste alaturi de lucruri ale poetului (pelerina, palaria, geanta de voiaj etc.) si un foarte reprezentativ (nu prin numar ci prin valoare documentara) fragment din cele peste 30 000 volume din biblioteca lui George Cosbuc.

Muzeul "Cosbuc" este singurul muzeu inchinat exclusiv poetului, in Ardealul romanesc al muzeografiei literare. Acest motiv a fost prioritar in a aduna si expune (partial), fotografii, documente, corespondenta, editii din opera poetului si traduceri.

Sursa informatiei prezentate