Muzeul National Regina Sofia - prezentare si imagini

In anul 1566, Regele Filip al II-lea a ordonat ca toate spitalele din oras sa fie aduse sub un singur acoperis, astfel ca au fost toate aduse in aceasta cladire care a devenit Hospital General. In secolul al 18-lea nevoia unui spital mai mare a devenit presanta. Intre anii 1776 si 1781 noua cladire a fost ridicata folosindu-se planuri ale lui Francisco Sabatini, asa cum a poruncit Regele Carlos al III-lea.

De atunci, multe adaugari si renovari au fost facute si fostul spital a scapat ca prin minune de demolare sub presiunile celor care sustineau ca aceasta cladire nu este deloc atractiva. In anul 1977 un decret regal a declarat cladirea un monument istoric national.

Arhitectul Antonio Fernandez Alba s-a ocupat de proiectul pentru renovare in jurul anului 1980 si la aproape un deceniu dupa lucrarile au fost terminate. Lifturile de sticla sunt o particularitate a cladirii ce confera acestei cladiri vechi o nota moderna. In timpul lucrarilor de renovare, cladirea a gazduit diverse expozitii temporare, iar in 1988 cand renovarile s-au incheiat un alt decret regal a transformat-o in Muzeu National.
Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia este des numit MoMa din Madrid (Museum of Modern art – din New York). Intr-adevar muzeul are una dintre cele mai bune colectii de arta din secolul 20 si este un loc excelent pentru a vedea operele artistilor contemporani spanioli, inclusiv Joan Miro, Salvador Dali si Pablo Picasso. Una dintre operele de seama ale lui Picasoo, Guernica, poate fi gasita aici, cu toate ca artistul ar fi preferat sa fie expusa la Muzeul Prado.

Transport: metrou Atocha (M1)
Adresa: Calle Santa Isabel 52
Orar: luni – sambata: 10:00 – 21:00; duminica: 10:00 – 14:30; marti: inchis
Preturi: bilet normal – 6 €; expozitii temporare – 3 €.

Intrarea este gratutita luni, miercuri, joi si vineri de la ora 19:00 pana la inchidere; sambata de la 14:30 pana la inchidere iar duminica toata ziua. Intrarea mai este gratuita in zilele de 18 aprilie (ziua patrimoniului mondial), 18 mai (ziua internationala a muzeelor), 12 octombrie (sarbatoare nationala)si 6 decembrie (ziua constitutiei).


Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate