Muzeul National (Rijksmuseum) - prezentare si imagini

Muzeul National din Amsterdam – Rijksmuseum, cel mai mare muzeu din Olanda - este gazduit de o cladire istorica. Cand ne referim la marime avem in vedere numarul colectiilor expuse, cladirea in sine, bugetul alocat si numarul persoanelor care lucreaza in aceasta institutie de cultura. In fiecare an, muzeul primeste peste un milion de vizitatori.

Rijksmuseum este renumit pentru expozitiile sale, dar si pentru bursele speciale pe care le acorda pentru incurajarea unor viziuni deosebite si a unor artisti in ascensiune.

Muzeul si-a deschis portile pentru prima data in anul 1800, la Haga. Atunci se numea Galeria Nationala de Arta si gazduia peste 200 de picturi si obiecte istorice. In 1808, muzeul a fost mutat in Palatul din Piata Dam din Amsterdam. Cladirea actuala, o combinatie intre stilul gotic si cel renascentist, este sediul muzeului din anul 1885. Capodopera “Lebada” a lui Jan Asselijn a fost prima achizitie a muzeului.

Din anul 2003 au inceput lucrarile de renovare la acest muzeu, insa vizitatorilor li se permite accesul in anumite aripi ale impresionantei cladiri. Aici este prezentata publicului crema colectiilor din muzeu. Peste 400 de capodopere sunt expuse astfel incat sa scoate in evidenta maretia politica, economica si artistica a Epocii de Aur olandeze.

Printre picturile preferate de vizitatori se numara 18 opere ale lui Rembrandt, incluzand faimosul “Rond de noapte” (1642), cea mai cunoscuta opera a celui mai mare pictor flamand al tuturor timpurilor, “Laptareasa“, de Johannes Vermeer, extraordinarele peisaje ale lui Jacob van Ruisdael si povestile simple, dar superbe ale lui Jan Steen. Insa nu trebuie sa ocolesti nici celebrele “The Merry Drinker”, de Frans Hals, “Woman with a child in a pantry”, de Pieter de Hooch si “Portretul lui Elisabeth Bas”, de Ferdinand Bol.

In fiecare an mai mult de un milion de oameni viziteaza Rijksmuseum. Muzeul are in jur de 400 de angajati inclusiv 45 de restauratori specializati in diferite arii de activitate. Rijksmuseum este renumit in lume pentru expozitiile sale, dar si pentru publicatii. Acestea sunt produse de cea mai buna calitate prin care muzeul reuseste sa extinda granitele cunoasterii si incurajeaza explorarea cunostintelor acumulate de umanitate de catre o gama cat mai larga de cititori.

Muzeul aloca o parte considerabila resurselor sale financiare spre educatie si pentru decorarea si amenajarea expozitiilor. Designeri de varf sunt in mod frecvent angajati pentru diferite proiecte ale Rijksmuseum.


Orar:
Deschis zilnic de la 9:00 am la 6:00 pm
Intrarea se face din strada Stadhouderskade 42.
Inchis: 1 ianuarie,

Preturi:
Adulti: 12,50 €
Sub 18 ani intrarea este gratuita
Pentru grupuri mai mari de 15 persoane pretul este de 10 €/ persoana.
Nu este permis sa fotografiati sau sa filmati.

Adresa:
Rijksmuseum Amsterdam
PO Box 74888
1070 DN Amsterdam
Olanda.

Transport:
De la Gara Centrala cu tramvaiele 2 sau 5 pana la statia Hobbemastraat
De la Amsterdam Zuid/WTC, tramvaiul 5 pana la statia Hobbemastraat
De la statia Sloterdijk, tramvaiul 12 pana la statia Concertgebouw
De la statia Amstel cu metrou pana la Weesperplein si de acolo cu tramvaiele 6, 7 sau 10 pana la statia Spiegelgracht
De la terminalul de autobuze regionale de la Marnixstraat - 10 minute pe jos sau autobuzele 26, 65, 66 sau 170.
Puteti lua de asemenea si Canal Bus.


Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate