Muzeul National Slovac - prezentare si imagini

Muzeul National Slovac (slovaca: Muzeum národné Slovenské) este cea mai importanta institutie ce are ca obiect cercetarea stiintifica si educatia culturala in domeniul de activitate muzeologica in Slovacia. Inceputurile sale, "sunt legate de eforturile natiunii slovace pentru emancipare nationala si autodeterminare."

Desi are sediul central in Bratislava, Muzeul National Slovac reglementeaza 18 muzee specializate, dintre care majoritatea sunt situate in afara orasului.

Muzeul National Slovac a fost infiintat in 1961. Originile sale se trag din Muzeul Slovenská Matica si Muzeul Casa Nationala in Martin, care au format Societatea Muzeologica Slovaca. Prima expunere permanenta finantata dintr-o colectie nationala a fost deschisa in Martin in 1908. Muzeul expunea colectii arheologice, etnografice, istorice, numismatica, istoric al artei, arta creativa si de Stiinte Naturale. Muzeul National Slovac de Geografie si Istorie a fost infiintat in Bratislava in 1924 de catre Societatea Nationala Slovaca de Geografie si Istorie. Muzeul agriculturii, un departament al Muzeului Agricol Cehoslovac din Praga, a fost infiintat in Bratislava in acelasi an. In 1940, Muzeul National Slovac de Geografie si Istorie si Muzeul Agriculturii au fost unite devenind Muzeul Slovac. In 1961, Muzeul Slovac si Muzeul National Slovac din Martin s-au fuzionat in Muzeul National Slovac, cu sediul la Bratislava.

Muzeul National Slovac este cea mai importanta institutie de cercetare stiintifica si culturala, cu colectii vaste in domeniul muzeologiei in Slovacia. Muzeul este dedicat, de asemenea, sarcinii de cercetare stiintifica si activitati de editare. Mai mult decât atât, SNM este "un centru de coordonare, metodologic, profesional de consultanta, statistic, educational si de informare pentru intregul domeniu al muzeologiei in Republica Slovaca.

Sediul Muzeului National Slovac este amplasat pe Vajanské nábrežie (o strada lânga râul din Orasul Vechi Bratislava), impreuna cu Muzeul de Istorie Naturala. Constructia cladirii, proiectata de arhitectul MM Harminec, a inceput in iulie 1925 si a fost finalizata in 1928. Muzeul s-a deschis la data de 04 mai 1930.

Muzee de specialitate si departamentele

- Bratislava
Muzeul de Stiinte Naturale
Muzeul de Arheologie
Muzeul de Istorie
Muzeul Muzicii
Muzeul Culturii Evreiesti
Muzeul Culturii Maghiare in Slovacia
Muzeul Culturii Carpato-Germanice
Muzeul Culturii Croate in Slovacia

- Martin
Muzeul de Etnografie
Muzeul Andrej Kmeť
Muzeul Satului Slovac
Muzeul Martin Benka
Muzeul Culturii Cehe in Slovacia
Muzeul Culturii Romane in Slovacia
Muzeul Karol Plicka

- Myjava
Muzeul Sinodurilor Nationale Slovace

- Červený Kameň Castle
Muzeul Červený Kameň

- Betliar
Muzeul Betliar

- Bojnice Castle
Muzeul Spiš

- Modrý Kameň Castle
Muzeul Culturii Papusilor si jucariilor

- Svidník
Muzeul Culturii ucrainene-ruteana

- Modra
Muzeul Ľudovít Štúr

Sursa informatiei prezentate