Muzeul Prado - prezentare si imagini

Acest muzeu ce se bucura de un mare prestigiu este unul dintre obiectivele turistice cele mai vizitate din Madrid, captand atentia iubitorilor de arta din intreaga lume datorita colectiei sale foarte bogate si variate.

Specificatiile pentru Prado, conceput initial pentru a gazdui Muzeul de Istorie a Naturii, au fost aprobate in anul 1785. Carlos al III-lea stia exact ce dorea pentru acest muzeu. Cladirea urma sa fie una ampla cu o rotonda mare, o galerie centrala luminata natural si cu doua spatii cubice la fiecare dintre capetele acestei galerii. Proiectata in stil neo-clasic, cladirea urma sa fie admirata de multa lume iar constructia sa urma sa inceapa in curand.

Razboiul de Independenta din Spania a facut ca lucrarile sa fie stopate si pentru mai multi ani, structura partial terminata a fost folosita ca depozit. Un incendiu a distrus parti ale cladirii in timpul razboiului si multe materiale de constructie au fost furate. Dupa razboi, constructiile la Prado au fost reluate sub atenta supraveghere a Regelui Ferdinand al VII-lea, si 10 ani mai tarziu, acest obiectiv turistic isi deschide portile sub numele de Muzeul Regal de Pictura si Sculptura.

Prin anii 1900, capacitatea cladirii fusese deja depasita de colectia de arta a muzeului si niste modificari se impuneau. Prima astfel de extindere s-a facut in 1918 iar apoi alte camere au mai fost adaugate in anii 1950 si apoi in anii 1960. Alte doua cladiri, Cason del Buen Retiro si Palacio de Villahermosa, au devenit parte a complexului mai tarziu, aducand mai mult loc pentru a expune colectia extraordinara a Muzeului Prado.

Colectia permanenta a Muzeului Prado este una dintre cele mai mari din lume. Este formata din aproximativ 9000 de tablouri, 5000 de desene, 2000 de tiparituri, 1000 de monede si medalii, si aproximativ 2000 de obiecte decorative.

Prado detine cea mai deosebita colectie de arta spaniola, cu multe opere ale lui El Greco, Velazquez, Goya si Murillo. Vizitatorii pot admira si o colectie de lucrari ale pictorului flamand Peter Paul Rubens si ale pictorului olandez Hieronymus Bosch, dar si niste capodopere ale pictorilor italieni.

Din cauza marimii colectiei numai a saptea parte din colectia permanenta a muzeului este expusa. Muzeul Prado gazduieste si niste expozitii temporare excelente.

Orar : Marti – Sambata 9:00 – 19:00
Luni – inchis
Muzeul mai este inchis in datele de 1 ianuarie, Vinerea Mare, 1 mai si 25 decembrie.

Preturi: Biletul costa 6 euro, iar pentru un bilet care va permite sa nu stati la coada trebuie sa platiti 9 euro.

Ultimile doua ore din orar, intrarea este libera. Sambata intrarea este libera in ultimile trei ore din program.

Transport : Metro – Statia Banco de Espana.

Adresa : Calle Ruiz de Alarcon 23 Madrid 28014


Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate