Muzeul Scriitorilor Targovisteni - prezentare si imagini

"Casa mea e un roman de toata frumusetea", marturisea Ion Al. Bratescu Voinesti. Intr-adevar, casa din Targoviste, devenita intre timp "MUZEUL SCRIITORILOR DAMBOVITENI", devorand deci, biografii si sclipat fulgurant de viata, pare sa transforme afirmatia entuziasta a proprietarului de altadata in previziune.

Aflat in mijlocul unui parc de o certa valoare dendrologica, locului de retragere construit intre 1897-1898 si apartinand scriitorului pana dupa primul razboi mondial, i-a fost dat sa primeasca pe Titu Maiorescu, I.L. Caragiale, Emil Garleanu, Mihail Dragomirescu, Garabet Ibraileanu, I. Radulescu-Pogoneanu, remarcabil universitar al vremii. In spatele curtii, dincolo de Iazul Morilor, se zareste ca un cuib de soimi, Manastirea Dealu.

In "Dictionarul de literatura al judetului Dambovita" cercetatorii Victor Petrescu si Serghie Paraschiva vorbesc, printre altele, despre infiintarea la Targoviste, dupa al doilea razboi mondial, a "Scolii prozatorilor targovisteni"; miscare literara care cuprinde proza scrisa cu deosebit talent de Radu Petrescu ("Matei Iliescu", 1970, "O singura varsta", 1975, "Ocheanul intors", 2000), Mircea Horia Simionescu ("Ingeniosul bine temperat: dictionar onomastic", 1970, "Nesfarsitele primejdii", 1978, "Ulise si umbra", "Banchetul", 1982, "Povestiri galante", 1994, "Febra", 1998, etc.), Costache Olareanu ("Avionul de hartie","Fals tratat de petrecere a calatoriei" 1982, "Lupul si chitanta", 1995), o serie intreaga de eseisti exceptionali care cultiva fictiunea stranie, absurdul, grotescul, atingand rafinamentul scrisului, vecin cu perfectiunea.

Muzeul cuprinde 3 sectiuni: releva rolul Targovistei de prim centru cultural al tarii, prezinta poetii redesteptarii nationale, nascuti in Targoviste si cuprinde scriitorii adusi de viata pentru o clipa sau o eternitate in acest oras.

Ultimele doua sali sunt dedicate vietii si operei lui I.Al. Bratescu Voinesti. Cu ajutorul familiei s-a remobilat cabinetul de lucru al scriitorului.

In biblioteca gasim numeroase carti de filozofie, stiinta si literatura, multe cu autografe sau continand insemnarile sale de lector. Exista si un violoncel, ceea ce aminteste de pasiunile sale extraliterare, cateva fotografi ale parintilor, sotiei si prietenilor, alaturi de bustul de bronz.

Muzeul scriitorilor targovisteni prezinta vizitatorului, editii princeps, corespondenta, mobilier de epoca, obiecte cu caracter memorial, arta plastica, fotografii care vin sa ilustreze in mod fericit, talentul scriitoricesc, framantarile oamenilor de cultura de pe aceste meleaguri.

Sursa informatiei prezentate