Palatul Culturii Ploiesti - prezentare si imagini

Este o cladire masiva, monumentala, cu un mare corp central si doua aripi principale, care il intretaie aproape de capete. Are un demisol, un parter si un etaj foarte inalt si un altul ceva mai scund. Construit in stil neoclasic francez, palatul impresioneaza prin unitate de stil, prin simetrie si echilibru, ca si prin varietatea cu care sunt tratate cele patru registre ale fatadei. Deosebit de reusita este intrarea principala, aflata la nivelul primului etaj, pe partea sudica a corpului central. Accesul este permis de un povarnis carosabil cu doua variante si de treptele largi ale unei scari monumentale; o puternica colonada incadreaza cele trei usi masive.

In interior, parterul si primul etaj cuprindeau cateva mari sali de sedinte, unele dintre ele cu lambriuri de lemn si cu plafoane casetate. Mai este de amintit un vast hol care cuprinde o buna parte a etajului I, in inaltime si etajul al doilea. Acesta are coloane masive si este luminat prin plafon. Holul, in trecut "sala a pasilor pierduti", constituie in prezent cel mai bun spatiu expozitional al orasului.

In anii 1951-1953, cladirea a fost destinata Palatului Culturii, dar cu sase ani in urma, o parte din aripa estica a fost afectata nou infiintatei Curti de Apel Ploiesti. Renovat serios in urma cutremurului din 1977, palatul isi mentine nealterata forma initiala si adaposteste o serie de institutii cultural artistice de mare pret: Muzeul Judetean de Bilogie Umana, Muzeul de Etnografie, Scoala de Arte .

Sursa informatiei prezentate