Palatul Culturii si Stiintei - Varsovia - prezentare si imagini

Palatul Culturii si Stiintei (poloneza: Pałac Kultury i Nauki) din Varsovia este cea mai inalta cladire din Polonia si a opta din Uniunea Europeana. Cladirea a fost initial cunoscuta sub numele de Palatul Culturii si Stiintei Iosif Stalin, dar in urma valului destalinizarii numele a fost revocat.

Constructia a inceput in 1952 si a durat pana in 1955 - a fost un cadou din partea Uniunii Sovietice pentru oamenii din Polonia.

Desi este cel mai vizibil punct de reper, cladirea a fost controversata de la inceputurile sale. Multi polonezi au urat initial cladirea deoarece au considerat ca este un simbol al dominatiei sovietice si cel putin o parte din sentimentul negativ persista pana astazi.

Locuitorii de la Varsovia inca utilizeaza in mod obisnuit porecle pentru a se referi la palat, in special Pekin (Beijing in limba polona, din cauza numelui sau abreviat PKiN), Pajac ("clovn", un cuvant care suna aproximativ la fel cu Pałac), seringa lui Stalin sau chiar tortul de nunta rus.

Terasa de la etajul 30, situata la 114 de metri inaltine, este o atractie turistica bine-cunoscuta cu o superba vedere panoramica a orasului.

Cladirea serveste in prezent ca centru expozitional si complex de birouri. Are 231 de metri inaltime, care include si inaltimea turnului (43 metri). Exista 3288 camere pe 42 etaje, cu o suprafata totala de 123.000 m², care contin cinematografe, teatre, muzee, birouri, librarii, o imensa sala de conferinte pentru 3000 de oameni, si o universitate acreditata, Colegiul Civitas la etajele 11 si 12 ale cladirii.

Sursa informatiei prezentate