Palatul din Knossos - prezentare si imagini

Knossos este cel mai mare sit arheologic din Creta, datand din epoca bronzului. A fost centrul politic si religios al culturii minoice. Palatul din Knossos a fost descoperit de catre Sir Arthur Evans in 1894. Insotit de catre Dr. Duncan Mackenzie, care s-a distins prin excavatiile pe insula Melos, si Dl. Fyfe, Evans a folosit o echipa numeroasa ce s-a ocupat de excavatii care, din iunie 1900, a scos la lumina o mare parte din palatul antic. Remarcabilul Palat din Knossos asa cum se prezinta astazi este o reconstructie folosind materialele originale excavate de catre Arthur Evans. Chiar daca Knossos nu este o asezare biblica, prezinta un mare interes din punct de vedere turistic datorita apropierii sale de Iraklion si mai ales datorita culturii minoice care a inflorit aici. Knossos se afla la aproximativ 5 km sud de Iraklion fiind usor de ajuns aici cu automobilul sau autobuzul.

Ffaimoase din Knossos s-au raspandit in intreaga lume, precum aventurile regelui Minos si Minotaurului (animalul mitologic inchis in labirintul in care victimele trebuiau sacrificate), si zborul lui Daedalus si fiul sau, Icar, cu moartea lui Icar aripile i s-au topit pentru ca a zburat prea aproape de soare.
In jurul anului 1300 I.Hr. un incendiu devastator a distrus palatul. Pentru aproape o mie de ani inainte, orasul-stat Knossos a continuat in nordul si vestul zonei palatului. Orasul a ramas ca cel mai mare si cel mai puternic dintre cetatile cretane pana in perioada romana, cand opozitia fata de romani a facut ca acesta sa fie inlocuit de Gortina incepand cu 67 i.Hr.

Intrega zona este deschisa vizitarii si cele mai multe dintre marile atractii sunt usor de indentificat. Pe langa cladirilie colorate si fresce (originalele carora se gasesc in Muzeul Arheologic din Iraklion), amintim Camera Tronului cu paznicii grifoni; Camera Reginei cu baia proprie, avand cada din teracota si cu ceea ce se spune a fi prima toaleta cu rezerva de apa; sisteme sofisticate de ferestre si perdele pentru aerisire si lumina precum si mari vase de lut folosite pentru a depozita cereale, vin si ulei de masline.


Sursa informatiei prezentate