Palatul Dogilor - prezentare si imagini

Alaturi de Bazilica San Marco se poate contempla Majestuosul Palat al Dogilor restaurat in repetate randuri, restaurarea cea mai importanta avand loc dupa incendiile din anii 1574 si 1577. Palatul Dogilor a fost sediul Ducelui si al Guvernului de la Venetia, precum si a tribunalelor si inchisorilor pana in momentul caderii Republicii in 1797.

Palatul este exemplul cel mai important de arta gotica din Venetia. Fatada sa este decorata cu marmura alba si roz, ceea ce ii ofera un aspect impresionant, mai ales in lumina soarelui. In interior, ne putem bucura de o curte minunata a carei fatada principala este construita in stilul renascentist, cu extraordinare decoratiuni sculpturale si arcuri in serie. In lateralul Palatului Dogilor, deasupra canalului, se gaseste Puntea Suspinelor, a carui nume se datoreaza suspinelor condamnatilor la moarte care in momentul trecerii podului, vedeau Venetia pentru ultima data.

Prima data, ridicat in sec al IX-lea, Palatul Dogilor a fost reconstruit de mai multe ori, dar din anul 1340, o data cu constructia Salii Consiliilor, a inceput cu adevarat sa prinda forma. Alegerea dogilor era particulara orasului si a durat 1000 de ani din anul 697 pana in 1789. In Sala Consiliului sunt picturile primilor 76 de dogi.

Decoratiunea palatului este impresionanta. Cele 36 de capitele din colonada inferioara cuprind sculpturi ale unor animale, flori si reprezentari ale lunilor anului. Sculpturile mai contin scene ale Judecatii lui Solomon, Noah, Adam si Eva cu Arhanghelul Gabriel etc.

La intrarea in palat este o curte imensa. Urcand pe scara gigantilor (Scala dei Giganti), veti putea vedea statuile lui Neptun si Marte, iar apoi veti ajunge in loja de la primul etaj. Aici erau incoronati dogii in urma unei slujbe ce se tinea in Biserica San Marco. Scara de aur (Scala d’Oro) duce la o succesiune de camere din sec al XVI-lea, printre ele fiind si camerele private ale dogilor.

Adresa: Piata San Marco

Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate