Palatul Gotic Chiaramonte - prezentare si imagini

Palatul Gotic Chiaramonte a fost construit in anul 1320 de catre influenta familie Chiaramonte. In anul 1397, ultimul senior al familiei, Andrea Chiaramonte a fost decapitat de catre regele Martin de Aragon, chiar in fata castelului din Piata Marina.

In secolul al 15-lea a gazduit viceregii aragonez-spanioli ai Siciliei iar mai tarziu a avut functia de vama regala. In 1601, Palatul Chiaramonte a devenit sediul Inchizitiei, cunoscuta si ca "Inchizitia spaniola". Aici, prizonierii erau interogati, torturati si uneori arsi pe rug. Executiile se tineau de cele mai multe ori in locul unde acum se gaseste un parc (Gradina Garibaldi), in Piata Marina.

Chiaramonte nu a fost construit in izolare arhitecturala. Ferestrele sale ornate, arcuite amintesc de cele ale altor structuri similare, in special din Italia, Franta si Spania.

Sala Mare sau “Sala Baronilor” cu plafonul sau de lemn decorat cu scene biblice, mitologice si istorice, toate descrise in imagini si in stilul perioadei respective, inclusiv blazonul, este atractia principala a palatului. Este oarecum similar cu plafoanele, contemporane lui, ale Capelei Saint Agueda din Barcelona si Santo Domingo de Silos (de asemenea, in Spania), desi probabil influentat, intr-o anumita masura, de catre plafonul arab al Capelei Palatine din Palermo pictat cu aproape doua secole mai devreme. Doar cateva alte resedinte siciliene aristocratice se pot lauda cu acest tip de decor, cel mai bun exemplu in acest sens fiind Castelul Carini.

Palatul Chiaramonte (numit si Palatul Steri) este deschis de marti pana sambata, de obicei intre orele 09.00-13.00 si 14.30- 18:30, iar duminica 10.00-14.00. Este inchis in zilele de luni.


Sursa informatiei prezentate