Palatul Grassalkovich - Bratislava - prezentare si imagini

Palatul Grassalkovich (slovacă: Grasalkovičov palác) este un palat în Bratislava şi reşedinţă a preşedintelui Slovaciei. Este situat langă Palatul Arhiepiscopului.

Clădirea in stil rococo / baroc târziu este un palat de vară cu o grădină in stil francez. A fost construit în 1760 pentru Contele Antal Grassalkovich, un nobil maghiar care avea funcţia de şef al Camerei maghiare (un fel de minister al economiei şi finanţelor pentru Regatul Ungariei), de către arhitectul Anton Mayerhofer. Dispune de camere frumoase şi o scara impresionanta.

Clădirea a devenit un centru al vieţii muzicale baroc din Pozsony / Pressburg. Unele dintre operele lui Joseph Haydn au avut premiera aici. Grassalkovich a fost vasal Mariei Tereza, motiv pentru care palatul a fost folosit pentru diverse baluri si petreceri ale curtii regale de Habsburg. De exemplu, a fost Haydn care a condus orchestra atunci când fiica Mariei Tereza s-a căsătorit cu Albert de Sachsen-Teschen, apoi guvernator al Regatului Ungariei. Se spune că Ľudovít Štúr si-a declarat dragostea lui pentru Adela Ostrolúcka pentru prima dată în timpul unui bal organizat de arhiducele Stephen Francis Victor (Buda, 14 septembrie 1817 - Menton, 19 februarie 1867), fiul lui Palatine, Joseph. Ultimii proprietari a palatului înainte de sfârşitul Austro-Ungariei au fost arhiducele Frederick de Teschen şi soţia sa Isabella de Croy-Dülmen.

În timpul perioadei 1939-1945, palatul a fost sediul preşedintelui Primei Republicii Slovace (de exemplu Jozef Tiso). In timpul erei comuniste, a fost primul sediu (după 1945) al Consiliului de comisari (sau Corpul plenipotenţiarilor), care a fost un cvasi-guvern din Slovacia în cadrul Cehoslovaciei. În 1950, clădirea a fost transformată in "Casa Pionierilor şi Tineretului Klement Gottwald" (Dom pionierov o Mladeze Klementa Gottwalda), care a fost un centru de activitate pentru elevi din Bratislava. Elevii au cauzat pagube importante la palat şi restaurarea necesară a devenit posibilă ca urmare a tranziţiei de la comunism la sfârşitul anului 1989 cu Revoluţia de Catifea.

După reconstrucţia sa la începutul anilor 1990, la data de 30 septembrie 1996, palatul a devenit reşedinţa preşedintelui Slovaciei. Grădinile sale imense sunt acum un parc public, completate cu o statuie a compozitorului slovac Jan Nepomuk Hummel.



Sursa informatiei prezentate