Palatul Grassi - prezentare si imagini

Palatul Grassi este situat pe malul estic al Marelui Canal, in cartierul San Marco din Venetia. Palatul a fost construit intre anii 1748 – 1772. Arhitectul care l-a proiectat, Giorgio Massari, a facut ca design-ul castelului sa fie contrastant cu cel al cladirilor din imediata vecinatate, in special cu cel al cladirii in stic baroc, Ca' Rezzonico, de pe malul opus al Canalului.

Fatadei impresionante din marmura, ii lipseste loggia destinata aprovizionarii locuintei. In schimb, intrarea principala este formata dintr-o scara normala care coboara pana aproape de apa. Interiorul este amenajat in jurul unei curti interioare destul de mare, cu coloane si care are o iesire prin spate ce da in Campo San Samuele.

Cei din Familia Grassi nu erau venetieni, ci erau oameni bogati proaspat veniti din Bologna. In mod normal ei doreau sa-si creeze o pozitie de seama in societatea venetiana. Giorgio Massari, care a murit cu sase ani inainte de terminarea cladirii, este foarte cunoscut pentru lucrarile sale arhitectonice in stil baroc. Desi a optat pentru un stil clasic cand a proiectat fatada Palatului Grassi, interiorul este dominat de stilul baroc.

Palazzo Grassi a fost ultimul mare palat construit in Venetia inainte de invazia napoleoniana din 1797. Familia Grassi care mai tarziu a suferit din punct de vedere financiar, a vandut palatul in anul 1840. Palatul a trecut astfel in posesia industriasilor Giovanni Stucky si Vittorio Cini care i-au mai adus unele modificari, potrivit gustrurilor fiecaruia.

In 1983 Palazzo Grassi a fost cumparat de Grupul Fiat si transformat in centru cultural, galerie de arta si muzeu. Curtea interioara a fost transformata intr-un teatru cu o capacitate de 600 de locuri. Proiectul a fost supervizat de arhitectul milanez, Gae Aulenti care a condus si amenajarea de la Musee d’Orsay.

In anul 2005 Francois Pinault, un bogat industrias francez a preluat majoritatea Palatului Grassi. Colectia personala de arta a acetuia numara peste 2500 de obiecte de arta. Initial a dorit sa fondeze un muzeu pe Ile Seguin in Paris, dar a renuntat datorita birocratiei. Acum, multe dintre aceste opere de arta sunt expuse la Palazzo Grassi alaturi de alte expozitii temporare. In ultimii ani aici au fost expozitii importante, cum ar fi o retrospectiva Salvador Dali, inventiile lui Leonardo da Vinci si o colectie de arta moderna Paul Gauguin.

Preturi:
Bilet intreg - 15 €
Bilet redus – 12 € cu ghid audio/ 8 € fara. (se aplica pentru grupuri de peste 15 persoane)
Pentru copii (7 – 18 ani) si studenti (max 26 ani) – 10 € cu ghid audio/6 fara.

Copiii sub 6 ani au acces gratuit, dar trebuiesc insotiti de un adult.

Ghid audio – 7 € - disponibil in Italiana, Franceza si Engleza.

Orar: 10:00 – 19:00 (ultima intrare la ora 18:00)
Muzeul este inchis in fiecare marti si pe 24, 25 decembrie, 31 si 1 ianuarie.

Adresa: Campo San Samuele, 3231, 20124 Venetia.
Statie Vaporetto: S. Samuele (linia 2) sau S. Angelo (linia 1)Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate