Palatul Krasinski - Varsovia - prezentare si imagini

Palatul Krasinski (poloneza: Pałac Krasińskich, cunoscut si ca Palatul Republicii - Pałac Rzeczypospolitej), este un palat in stil baroc din Varsovia, Polonia. Este situat pe Krasinski Square (Plac Krasińskich).

Palatul a fost construit in 1677-1683 pentru voievodul Płock-ului, Jan Dobrogost Krasinski, dupa planurile lui Tylman Gamerski.

A fost decorat cu frontoane in relief ce arata triumful legendarului "stramos" al clanurilor poloneze Ślepowron si Korwin, comandantul roman Manius Valerius Maximus Corvin Messalla (263 IH) si sculpturi, toate de Andreas Schlüter.

La primul etaj „ les porte-fenêtres” (usi/ ferestre verticale in franceza) au fost incoronate cu un cartus sustinut de doi ingeri care poarta monograma fondatorului - JK.

Frescele au fost facute de Michelangelo Palloni , pictorul de la Curtea lui Jan III Sobieski. Printre lucrarile sale notabile in palat, trebuie mentionate plafonarea si frescele din „supraportes” (spatiul dintre portal si tavan, de obicei, bogat decorate) din vestibulul palatului. Interioarele au fost partial terminate in 1699. Alte picturi de Albrecht Dürer, Antonio da Correggio, Rembrandt si Peter Paul Rubens nu mai sunt prezente.

Potrivit conceptiei lui Gamerski palatul a fost conceput ca un palat in stil francez „entre cour et Jardin” (intre curte si gradina), avand „cour d'honneur” (termen arhitectural pentru definirea unei curti cu trei laturi), doua dependinte simetrice, gradina (à la française), cu trei alei radiale si un palat in centrul axei, dar nu a fost niciodata pe deplin realizat.

In 1765, palatul a fost cumparat de catre Rzeczpospolita pentru a fi sediul Trezoreriei Comisiei. Dupa incendiul din 1783 interiorul a fost partial reconstruit conform design-ului lui Domenico Merlini. In perioada interbelica, palatul a gazduit Curtea Suprema a Poloniei.

Palatul a fost ars si demolat de germani in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Mai târziu a fost reconstruit. Astazi este o parte a Bibliotecii Nationale Poloneze - Sectia Colectii speciale (manuscrise si tiparituri vechi), de la Biblioteca Załuski (mai exista doar 5% din bogata colectie a fostului palat, care a fost in mod deliberat distrusa de germani, dupa innabusirea Rascoalei din Varsovia in octombrie 1944).

Fatada cladirii are sculpturi de Andreas Schlüter. Decoratiunile din interiorul cladirii au fost concepute in anii 1780 de catre Domenico Merlini si au fost restaurate dupa al doilea razboi mondial.

In apropiere exista Parcul Krasinski, accesibil publicului din 1768.

Sursa informatiei prezentate