Palatul Lazienki Varsovia - prezentare si imagini

Palatul Łazienki (Palatul de Apa) este un palat neoclasic situat in Parcul Bailor Regale, Varsovia.

Palatul este construit intre 1683 - 1689 pe o insula artificiala, care desparte lacul Łazienki in doua parti, un lac mai mic in partea de nord si unul mai mare in sud.

Palatul este conectat la parcul din jur prin doua poduri cu colonade ionice.

Fatadele sunt unificate de un antablament sustinut de pilastri gigant de tip corintian care leaga cele doua etaje si sunt incununati de o balustrada pe care sunt amplasate statui din mitologie. Fatada de nord este evidentiata de un portic cu fronton central.

La parter este Camera lui Bacchus, decorata cu dale albastre olandeze din secolul al 17-lea si o pictura de la atelierul Jacob Jordaens ilustrand „Silenus si Bacchantes”. Pictura din 1778 „Bacchus, Ceres, Venus si Cupidon” de pe tavan a fost distrusa de fortele germane in 1944.

Rotunda, proiectata de Domenico Merlini, ocupa partea centrala a palatului. Decorata in marmura galbena si alba, cu figurile regilor polonezi, este una dintre cele mai importante exemple de decor neoclasic din interiorul palatului. Aceasta duce la camera de baie si Sala de bal.

De cealalta parte a Rotundei este o mica Galerie de Pictura, care contine lucrari minore de Rubens si Rembrandt, si capela. De asemenea, la parter este sala de mese in care aveau loc celebrele „Cine de Joi”, la care Regele Stanisław August Poniatowski a invitat francmasoni din conducere si alte notabilitati ale Iluminismului polonez. Mobilierul si picturile sunt in stil clasicist.

Camera lui Solomon, una dintre cele mai mari incaperi de la parterul palatului, a fost impodobita cu o serie de picturi ilustrand Istoria lui Solomon. Au fost executate pentru Regele Stanisław Augustus intre 1791-1793 de catre Marcello Bacciarelli si monarhul s-a descris pe sine ca rege biblic.

La primul etaj sunt apartamentele regale, galeria de pictura, camera de balcon, cabinetul regelui, camerele regale, un vestiar si o sala de oficiu.

Sursa informatiei prezentate