Palatul Myslewicki - Varsovia - prezentare si imagini

Palatul Myślewicki (poloneza: Pałac Myślewicki) este un palat rococo-neoclasic situat in Parcul Bailor Regale,Varsovia. A fost creat pentru regele Stanisław August Poniatowski fiind dintre primele cladiri din parc.

Initial, palatul a fost locuit de curtenii regelui si mai tarziu de catre Antoni Józef Poniatowski, nepotul regelui. Cartusul de deasupra intrarii principale a fost decorat cu initialele lui JP.

In secolul 19 si in timpul Republicii Populare Polone palatul a servit ca o casa de oaspeti si si-a deschis usile pentru vizitatori eminenti, cum ar fi Napoleon I si presedintele american Richard Nixon. La data de 15 septembrie 1958 in palat a avut loc prima reuniune a ambasadorilor din Republica Populara Chineza si din Statele Unite, care este considerata ca fiind prima incercare de a stabili contacte intre cele doua tari.

Fatada este impodobita cu sculpturi de Jakub Monaldi reprezentand Zefirul si Flora, in timp ce incovoierea usoara a acoperisului se refera la modele populare chineze.

Multe piese din mobilierul de interior original au supravietuit din fericire ultimului razboi mondial, picturi de Jan Bogumił Plersch din 1778 si Gerżabka Antoni, precum si decoratii, stucaturi si sculpturi. Deosebit de valoroase sunt sala de mese, cu picturi de la Roma si Venetia, si baia cu un plafon de Plersch reprezentand Zefirul si Flora.

Sursa informatiei prezentate