Palatul Phaestos - prezentare si imagini

Palatul Phaestos este situat la 60 de kilometri sud-vest de orasul Heraklio. Odinioara unul dintre cele mai importante orase de pe insula, a fost condus potrivit legendei de regele Radamanthys, fratele lui Minos si fiu al lui Zeus.

Regiunea a fost locuita inca din perioada Neolitica si in era de maxima expansiune avea doua porturi, Matala si Knossos, centre comerciale foarte dezvoltate. Perioada de glorie a orasului avea sa ia sfarsit in chip tragic in secolul II IdHr, cand Phaestos a fost distrus de cetatea rivala Gortys.

Abia in 1900 mai multi reprezentanti ai Scolii Italiene de Arheologie au inceput sapaturile in zona, reusind sa readuca la lumina ce mai ramasese din impresionanta constructie. Descoperirea a fost ca in locul palatului distrus in 1700 IdHr fusese construit un altul, cu o suprafata de nu mai putin de 18.000 metri patrati. Din pacate si acesta a fost distrus in 1450 IdHr, probabil datorita unei eruptii vulcanice in Thera. Astazi se mai pastreaza ruinele unor depozite, partial altarul, cateva rezervoare de apa, ateliere si camerele regale.


Cea mai importanta descoperire arheologica facuta aici a fost asa-numitul disc din Phaestos, astazi expus la Muzeul Arheologic.

Sursa informatiei prezentate