Palatul Regal din Budapesta - prezentare si imagini

Localizat in varful Dealului Castelului in pitorescul District al Castelului din Buda, Palatul Regal a fost locuit intaia oara de regele Béla in secolul XIII, care, dupa invazia mongola, l-a transformat intr-o fortareata impotriva viitoarelor atacuri. In urmatorii 700 de ani a fost resedinta multor fete regale. Localizarea strategica a Budapestei, situata in inima Europei, pe ambele maluri ale Dunarii, a oferit oricui conducea orasul o pozitie defensiva si un potential control asupra vaii centrale.

Palatul original a fost construit in stil gotic si a continuat sa fie extins timp de 300 de ani. Epoca de aur a palatului a fost in timpul domniei regelui Matthias. A fost total distrus in 1686 cand armata Habsburgilor a eliberat Buda de sub ocupatia Otomanilor.

Habsburgii au construit un palat nou, mai mic, in stil baroc la inceputul secolului al XVIII-lea. Acesta a fost din nou afectat in timpul Razboiului de Independenta din 1848. Urmatoarea reconstructie aproape ca a dublat dimensiunile palatului si a avut loc la sfarsitul secolului al XIX-lea. O aripa foarte mare a fost adaugata in spate. In 1945, palatul a fost ultimul loc in care trupele germane din Budapesta s-au retras inainte de a fi infrante.

Reconstructia de dupa razboi a scos la iveala fundatiile constructiei gotice si a celei renascentiste. Aceste stiluri au fost reincorporate in lucrarile de restaurare fapt ce a facut din palatul din Budapesta sa fie o mixtura de stiluri arhitectonice.

In zilele noastre, Palatul Regal din Budapesta, gazduieste trei muzee: Muzeul de Istorie a Budapestei, Galeria Nationala a Ungariei si Muzeul de Arta Contemporana.Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate