Palatul Rezidenz Salzburg - prezentare si imagini

Alaturi de Fortareata Hohensalzburg si de Salzburger Dom, Palatul Residenz este probabil cel mai important obiectiv turistic si istoric din Salzburg. Acest palat baroc era resedinta oficiala a Printilor Arhiepiscopi de Salzburg pana cand orasul a devenit parte a Austriei.

Pe locul in care se gaseste astazi Palatul Residenz din Salzburg initial era o simpla resedinta episcopala care data din anul 1120. Curtea si cladirile aferente au fost modificate in mod repetat in secolele 15 si 16. Cladirea de astazi este aproape la fel cu cea inceputa in vremea domniei Printului Arhiepiscop Wolf Dietrich von Raitenau in jurul anului 1600 cand acesta a poruncit niste schimbari majore la cladirile de la Residenz. Sub domnia lui Wolf Dietrich, curtile principale, Piata Residentzplatz si Piata Domplaz, Sala Carabinierisaal, si legaturile prin arcade spre biserica Franziskanerkirche au fost ridicate sau refacute.

Printul Arhiepiscop Guidobald Graf Thun a adaugat un etaj cladirii principale pentru a permite Palatului Residenz sa se armonizeze vizual cu Domul din Salzburg. In anul 1710 fatada a fost renovata sub Printul Arhiepiscop Franz Anton Harrach dupa un proiect al lui Johann Lucas von Hildebrandt.

Printul Arhiepiscop Hieronymus Colloredo a planuit reconstruirea aripilor dinspre vest in stil neo-clasicist, dar numai aripa Toskanatrakt a fost alterata. Distrugerea bisericii Franziskanerkirche si a unor parti din cladirea Dietrichsruh nu a fost dusa la indeplinire din cauza costurilor prea mari ale proiectului.

In timpul secolului al 19-lea, Palatul Residenz a fost temporar folosit ca palat privat de unii membrii ai Familiei Regale Austriece cat si de linia Habsburg-Toskana. Astazi, Palatul Residenz contine colectia de arta numita “Residenzgalerie” si este folosit de Universitatea din Salzburg dar si in timpul Festivalului Salzburg. Anumite zone din Palatul Residenz pot fi inchiriate pentru ocazii speciale.

Printul Arhiepiscop Hieronymus Colloredo a ordonat ridicarea aripii Toskanatrakt pentru a lua locul vechilor aripi de pe vremea lui Wolf Dietrich. Fatada de la Toskanatrakt are decoratiuni in jurul ferestrelor ce dateaza din secolul al 18-lea. Aripa nordica are arcade si coloane intre cele doua etaje ce au fost construite la inceputul secolului al 17-lea. Coltul din sud-est dateaza de pe vremea primelor cladiri de la Palatul Residenz si scarile spre exemplu dateaza din jurul anului 1600. Asa numita sala “Steinsall” de la primul etaj are niste decoratiuni deosebite din secolele 18 si 19 iar apartamentul “Toskana” de la etajul al doilea are tavanul si peretii decorati din anul 1862. Aripa Toskanatrakt este astazi folosita de facultatea de Drept de la Universitatea din Salzburg.

Salile Carabinierisaal si Rittersaal sunt cele doua sali importante si reprezentative de la Palatul Residenz. Sunt numite “camerele glorioase” si pot fi vizitate cu audio ghid. Sala Carabinierisaal era folosita drept o camera normala pentru cei care-l pazeau pe Printul Arhiepiscop dar si pentru spectacole de teatru si banchete. A fost contruita prima data in 1600, largita in 1660 si apoi redecorata in anul 1689. Cele trei tablouri de pe tavan reprezinta cele patru elemente si au fost facute de J. M. Rottmayr in 1689: Neptun care porunceste vantului (apa si aer), vanatoarea de mistreti din Caledonia (pamant) si atelierul lui Vulcanus (foc). Operele de arta mai mici reprezinta cele patru zeitati ale vantului. Cele patru porti sunt facute din marmura si dateaza din jurul anului 1610.

Chiar langa Carabinierisaal sa gaseste Rittersall, unde pot fi admirate picturile de pe tavan ce descriu scene din viata lui Alexandru cel Mare. Lucrarea principala reprezinta imblanzirea calului credincios lui Alexandru, Bucefal. Si aceste opere sunt pictate tot de J. M. Rottmayr. Poarta dinspre este dateaza din 1770 si conecteaza Palatul Residenz cu Salzburger Dom.

Palatul Residenz are o galerie de arta formata in principal din picturi in stil baroc. Galeria poate fi vizitata separat de palat si are statut de muzeu.

Preturi:
Adulti: 8.50 €
Copii: 2.70 €
Bilet pentru familie: 19 €

Salzburg Card include deja o intrare gratuita la Palatul si Galeria Residenz

Orar:
Zilnic din ianuarie pana in decembrie: 9:00 – 17:00
Galeria Residenz este inchis lunea! Palatul Residenz nu este deschis in timpul ceremoniilor oficiale care mai au loc aici.

Adresa:
Residenz Salzburg
Residenzplatz 1
5020 Salzburg


Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate