Palatul Wilanow - Varsovia - prezentare si imagini

Palatul Wilanów (poloneza: Pałac w Wilanowie) este un palat regal situat in districtul Wilanów din Varsovia.

Palatul Wilanów a supravietuit perioadei Divizarii Poloniei si ambelor razboaie mondiale pastrandu-si calitatile istorice autentice si devenind astfel unul dintre cele mai importante monumente ale culturii poloneze.

Palatul si parcul din Wilanów nu sunt doar o marturie nepretuita a splendorii Poloniei trecute, dar si un loc pentru evenimente culturale si concerte. Din 2006, palatul este membru al Asociatiei Internationale a resedintelor regale europene.

Palatul Wilanów a fost construit de regele polonez Ioan III Sobieski in ultimul sfert al secolului al 17-lea si mai tarziu a fost extins de catre alti proprietari. Palatul reprezinta tipul caracteristic de resedinta suburbana in stil baroc construita „entre cour et Jardin” (intre curte si gradina). Arhitectura sa este originala - o fuziune de arta europeana cu vechi traditii de constructii din Polonia. Pe elevatiile si in interioarele palatului simboluri antice glorifica familia Sobieski, in special triumfurile militare ale regelui.

Dupa moartea lui Ioan III Sobieski, in 1696, palatul a fost detinut de fiii sai si mai târziu de catre familii de magnati celebri.

In anul 1805, proprietarul Stanisław Kostka Potocki a transformat in muzeu una dintre aripile palatului, fiind unul dintre primele muzee publice din Polonia. In afara de arta europeana si orientala, in partea centrala a palatului a fost afisata o expozitie comemorativa a regelui Ioan III Sobieski si a trecutului glorios national.

Structura palatului a fost proiectata de catre Augustyn Wincenty Locci. Arhitectura palatului este o imbinare unica de stiluri diferite de constructie - conacele poloneze ale aristocratiei cu turnuri laterale, vila in stil suburban italian si un palat francez „entre cour et Jardin” cu doua aripi alungite pe fiecare parte a „cour d'honneur”.

Cei mai proeminenti artisti polonezi si straini au participat in decorarea interioarelor palatului.

Parte integranta a palatului, aproape de la inceput, a fost o gradina. Initial, ea a avut un caracter de gradina in stil baroc italian in forma de semicerc incojurand palatul dinspre est. In zilele noastre gradina afiseaza o vegetatie bogata, poteci sinuoase si cascade.

Sursa informatiei prezentate