Parcul Bailor Regale - Varsovia - prezentare si imagini

Parcul Bailor sau Baile Regale (poloneza: Łazienkowski Park) este cel mai mare parc din Varsovia, Polonia, ocupand 76 de hectare din centrul orasului. Complexul parc-si-palat se afla situat pe strada Ujazdów.

Parcul Łazienki a fost proiectat in secolul 17 de Tylman van Gameren, in stil baroc, pentru Herakliusz Stanisław Lubomirski. Acesta a luat numele Łazienki ("Baile"), de la un pavilion pentru scaldat care a fost localizat acolo.

In 1764 gradini au fost adaugate de catre Stanisław August Poniatowski, dupa alegerea sa in acel an ca rege al Poloniei.
Dezvoltarea gradinii in stil clasic a devenit un proiect major pentru Regele Stanisław August Poniatowski. Complexul parc-si-palat a fost proiectat de Domenico Merlini, Johann Christian Kammsetzer si peisajistul Jan Schuch Chrystian. Cladirile principale sunt situate langa sau in apropierea lacului si raului Łazienki.

Cele mai multe dintre cladirile in parc au suferit pagube severe in timpul si dupa revolta de la Varsovia din 1944, pe fondul luptei dintre fortele germane si poloneze. Structurile de aici au fost relativ mai bine conservate, in comparatie cu cele din Orasul Vechi; aici germanii au forat gauri in pereti palatelor pentru asezarea de incarcaturi explozive, dar acestea nu au fost plasate pentru a distruge cladirile.

Reconstructia parcului si palatelor a fost finalizata in termen de cativa ani dupa al doilea razboi mondial II.

Structuri in Parc
Palatul pe apa
Teatru Roman
Casa Alba
Palatul Myślewicki
Orangeria Veche
Orangeria Noua
Templu egiptean
Turn de apa

Sursa informatiei prezentate