Pestera Ghetarul de la Vartop - prezentare si imagini

Aceasta pestera este situata in muntii Bihor, in apropierea catunului Casa de Piatra,pe malul sting al vaii Garda Seaca.

Acest catun este legat de comuna Garda pritr-un drum forestier lung de 12km. El isi rasfira casele intr-o poiana larga, care se desfasoara in panta domoala in dreapta drumului(cum urcam) si care este flancata in latura din amonte de un perete prelung de stinca, aflat la originea numelui dat acestei pitoresti asezari motesti.

Pestera are intrarea, la o altitudine de aproximativ 1200m, inchisa de o poarta metalica ce o apara de posibile acte barbare. Vizitarea este permisa numai cu ghidul care locuieste in apropiere.
Numele de "ghetar" dat acestei pesteri nu are aceeasi semnificatie ca in cazul "Ghetarului de la Scarisoara", deoarece aici nu este vorba decit de zapada ce dainuie mai mult timp decit cea de la exterior, in zona de la intrare.
Pestera Ghetarul de la Vartop (cunoscută sub mai multe denumiri: Pestera Minunată sau Ghetarul de la Casa de Piatra) este locul in care s-a găsit cea mai veche urmă a omului de Neanderthal din Romania. Desi intrarea in pestera era cunoscuta de localinici de sute de ani, ea este atestata stiintific abia in 1955. Pestera este declarata monument al naturii din anul 1957 si rezervatie speologica din anul 1969.

Pestera are o lungime de 300 de metri; intrarea de 15 m lungime si 5 m inaltime, duce in mod descendent spre mai multe sali , fiecare dintre ele impodobite cu elemente specifice:
- "Sala Ghetarului" de 70 m in care se afla un bloc de gheata de 1600 mc
- "Sala Domului", in care se poate admira un dom din montmilh, festonat cu gururi, precum si interesante draperii pe tavan.
- "Sala Minunilor", denumită astfel datorită diversitătii speleotemelor prezente: stalactite, stalagmite, coloane, draperii parietale, coralite, gururi etc
- "Sala Mare" in care se pot observa domuri stalagmitice si numeroase stalagmite, stalactite, coloane, coralite, baldachine, draperii, gururi festonate, un disc si cristale de calcit.

Sursa informatiei prezentate