Pestera Pojarul Politei - prezentare si imagini

Peștera Pojarul Poliței este una din cele mai frumoase peșteri, fiind considerată ca având cele mai diverse speleoteme din carstul românesc. Este un adevărat muzeu natural, pe o lungime relativ mică alternând toată gama de speleoteme aranjate riguros, ca de mâna unui tipicar muzeograf.

Se incadreaza in randul pesterilor - fosile si se compune din galerii si sali. De la intrare, se coboara putin pana la un culoar bifurcat de o speleotema verticala. Partea dreapta este abrupta si poate fi patrunsa numai coborand pe o coarda, ajungandu-se astfel catre sectoarele de est si vest. Iata cateva exemple de incaperi:

- Sala cea Mare, situata in partea de vest, lunga de 23 m, cu cristale de calcit alb pe un fond rosu, coralite, formatiuni de montmilch, cristale de calcit arborescente si o formatiune stalagmitica cu diametrul de 6 m si inaltimea 8 m, ce izoleaza in spatele ei un culoar scurt si o camaruta cu foarte multe concretiuni;
- Sala Alba, situata in vest, in care se patrunde mai mult taras, printr-o portita de aproximativ 80 cm. In aceasta incapere se gaseste o incantatoare cascada montmilch, cizelata extrem de fin in microgururi, denumita Patul Miresei;
- Sala cu Bazine - detine si ea o cascada de acelasi gen, lunga de 8 m;
- Galeria Excentritelor cu doua cuiburi de concretiuni excentrice;
- Galeria Polaris, compusa dintr-o sala lunga si un coridor ingust, este cea mai complexa din punct de vedere al concretiunilor existente aici: discuri imense prinse de tavan sau perete, orizontale sau oblice incarcate cu cristale excentrice, buzdugane de cristale.

Sursa informatiei prezentate